avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... tatal in cic 1 si cic 2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

tatal in cic 1 si cic 2

Buna ziua!
sutem (eu si sotul) in urmatoarea situatie
- avem un bebe de 1 an si 4 luni. eu sunt in cic din mai 2009- expira 23.01.2011
-sotul meu a lucrat cu carte de munca pana in iulie 2009, acum are contract cu casa de pensii.
Intrebari
- poate intra sotul in cic ? mentionez ca are lucrate 12 luni inaintea nasterii copilului.
- daca apare bebe 2 dupa ce primul copil face 2 ani dar la o dif de 1 ,2 luni cum se va calcula indemizatia in cazul tatalui pentru bebe 2. POate el intra din cic1 in cic 2?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:43, 21 Mai 2010
Da,se poate ca dumneavoastra sa reveniti la lucru iar sotul sa intre in concediul de ingrijire al copilului, bineinteles, daca sunt indeplinite conditiile. Sotul dumneavoastra trebuie sa ia legatura cu fostul angajator sa ii completeze adeverinta cu stagiul de cotizare. Dumneavoastra trebuie sa depuneti cerere de revenire la vechiul angajator, sa anuntati acest lucru la Directia de asistenta sociala, iar sotul sa depuna dosarul propriu.
Avand in vedere prevederile contractului colectiv de munca unic la nivel national, dumneavoastra, daca reveniti la lucru inainte de implinirea termenului de 2 ani, beneficiati de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore/zi, fara a fi afectate salariul de baza si vechimea.La cererea dumneavoastra se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
Sotul va putea intra in cic 2, iar calculul indemnizatiei va privi veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului(inclusiv cele in care a beneficiat de indemnizatia de crestere a primului copil). Important e ca, dupa terminarea cic1 si pana la nasterea celui de-al doilea copil, sa cotizeze in sistemul public de pensii.
larissa2010 a scris:
...Important e ca, dupa terminarea cic1 si pana la nasterea celui de-al doilea copil, sa cotizeze in sistemul public de pensii.

1. Important pentru ce?
2. Acordarea indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani nu este conditionata de plata contributiilor la pensie, sanatat si somaj.
3. Contractul cu Casa de Pensii il ajuta la pensionare unde punctajul va fi mai mare si datorita perioadei in care este in CCC.
pt cel de al 2-lea copil , nascut dupa ce primul face 2 ani, sotul va trebui sa aiba 12 luni venituri. 8 vor fi acoperite de indemizatie ccc1 iar pentru restul de 4 , din pacate , nu are ( in tara) dacat acel cotract cu casa de pensii despre care stiu ca nu are valoare in calculul indemizatiei.
Cotractul de colaborare cu o firma din strainatate ajuta cu ceva?
Daca totusi e posibil , cand are dreptul sa intre in ccc? avand in vedere ca sunt mari sanse sa fie restructurat postul dupa ce ma intorc la munca si astfel sa nu am cum sa iau concediu de maternitate. Daca ma intorc la munca din ccc1 mai devreme , insarciata fiiind in 2 luni sunt obligati sa ma primeasca?
1. Daca dvs. ati fost in CCC pana la 2 ani cu primul copil, indemnizatia primita de dvs. nu poate fi luata in calcul pentru indemnizatia stabilita pentru sot.
2. Sotul trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si dvs.: in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aiba venituri supuse impozitarii sau perioade asimilate legale.
3. Din ce spuneti se pare ca sotul nu indeplineste conditiile legale pentru a intra in CCC pana la 2 ani si aprimi indemnizatia aferenta.
4. Puteti sa intrerupeti oricand CCC si sa reveniti la serviciu dar asta se face pe baza de cerere care trebuie aprobata de angajator. Tineti cont ca ati facut o cerere in care ati specificat ca veti sta in CCC pana acesta implineste 2 ani iar angajatorul poate a angajat pe altcineva pe aceasta perioada.
era vb de cele 8 luni de indemizatie luata de tatal pentru ccc1 , dupa ce eu ma intorc la munca mai devreme.Multumesc frumos pentru acest raspuns.
Ca sa fiu mai clara; sunt in ccc1 si insarcinata in 2 luni. vreau sa ma reintorc la munca pentru cateva luni pt ca indemizatia din ccc2 sa fie mai mare( var cu tatal sa ia ccc2 a cazut nu are stagiu de cotizare).dar la munca se fac restructurari. daca sunt obligati sa ma primeasca, nnu au cum sa ma dea afara ca sunt insarcinata. Corect?Cand trebuie sa-i anunt ca sunt insarcinata?As putea face cererea de reintoarcere si dupa 3 zile anunt ca sunt insarcinata dar in astea 3 zile se poate restructura postul ( care pe care:D).

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil, restructurare, indemnizatie bebe2 bebe2 Buna ziua, Vin cu cateva intrebari: Ma aflu in concediu pt crestere copil de pana la 2 ani si primesc o indemnizatie de 1200 ron. Daca sunt insarcinata si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru al doilea copil!! Corina271 Corina271 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu rezolvarea unei neclaritati pentru ca nimeni nu a stiut sa ma ajute Sotul este in concediu crestere copil si vreau sa ... (vezi toată discuția)
Nelamurire privind intrarea din cic1 in prenatal si cic2 giugiuc giugiuc Buna ziua,numele meu este Mariana si as avea si eu nevoie de cate va lamuriri....momentan sunt in CIC1 pana pe 5.08.2012 si sunt insarcinata cu al doilea bebe ... (vezi toată discuția)