Buna ziua! In data de 15 mai am fost la o petrecere care a avut loc la o cabana , iar acolo am fost lovit aproape fara niciun fel de motiv de o persoana. De fapt motivul a fost ca am indraznit sa`i pun o intrebare. Am destui martori care sa ateste ca nu l`am provocat cu absolut nimic. Iar pe data de 17 mai am fost la IML si mi s`a eliberat un certificat medico-legal de 6-7 zile de ingrijiri medicale.
Din ce am vazut in Codul Penal , persoana respectiva risca inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Acum sa va zic si de ce am apelat la forumul dvs:
Problema e ca nu m`am mai confruntat niciodata cu astfel de situatii dar vreau ca persoana respectiva sa plateasca pentru ceea ce a facut.
Din ce am inteles as putea sa`i fac o reclamatie penala si sa ii cer despagubiri morale , dar daca persoana respectiva refuza medierea si sa acorde aceste despagubiri trebuie sa`l dau in judecata? Am nevoie de avocat pentru astfel de lucruri? Se poate rezolva si fara? Persoana respectiva poate scapa basma curata daca eu nu mi`as permite sa platesc un avocat?
In speranta ca imi veti raspunde , va multumesc anticipat!
Puteti formula plangere penala impotriva respectivei persoane pentru lovire si alte violente,.conform prevederilor art.180 c.pen,in termen de 2 luni de la cunoasterea faptuitorului,iar plangerea dvs,va fi cercetata la politia si parchetul ,competente teritorial locului unde a avut loc fapta,iar instanta competenta sa o judece,daca se va ajunge la judecata,va fi tot din acea zona.
Despagubirile pe care le veti solicita trebuiesc dobedite cu acte,martori,eventual expertize si va vor fi admise in functie de modul in care le puteti dovedi
In ce fel sa le dovedesc? Din cate am inteles pot cere despagubiri morale , pentru ca de cele materiale nu prea e cazul , iar acestea nu prea imi dau seama cum se pot dovedii.
Inclusiv plangerea penala trebuie dovedita cu acte,martori sau alte mijloace de proba acceptate de lege.
Daunele morale nu trebuie sa le dovediti,ele nefiind cuantificabile,le solicitati si instanta se va pronunta asupra sumei
Martori am destui , nu ar fii asta problema , si am si certificat medico-legal. Ar mai trebuii si altceva?
Medierea in ce fel se face? Daca nu se ajunge la mediere voi avea nevoie de avocat pentru a solicita despagubiri in instanta?
Si ar fii posibil ca persoana respectiva sa scape basma curata ? intreb pentru ca traim in Romania totusi , iar cu bani se pot rezolva multe.
Plangerea penala impotriva respectivei persoane pentru lovire si alte violente este o plangere prealabila, conform prevederilor art.180 c.pen, iar termenul este de 2 luni de la cunoasterea faptuitorului.
Da puteti apela si la mediere. Procedura medierii este facultativă, căci nici persoana vătămată şi nici făptuitorul nu pot fi constrânşi să accepte procedura medierii (art. 67 alin. 2). Este de menţionat că medierea poate avea loc între două sau mai multe părţi (art. 5 alin 1), aceasta chiar dacă soluţia poate consta în retragerea unilaterală a plângerii prealabile. În timpul procedurii se respectă dreptul la un avocat, la un interpret, şi drepturile minorilor în procedurile penale (art. 52 alin.1 şi art. 68); în cursul medierii, părţile pot fi reprezentate de alte persoane, care pot face acte de dispoziţie, în condiţiile legii (art. 52 alin 1); procedura este confidenţială (art.53). Se poate recurge la medierea înainte sau în timpul procesului (art. 2 alin.1 din lege):
a. - În cazul în care procedura de mediere se desfăşoară înaintea începerii procesului penal (mediere penală extraprocesuală) termenul prevăzut de lege pentru introducerea plângerii prealabile se suspendă pe durata desfăşurării medierii.
Dacă părţile aflate în conflict nu s-au împăcat, persoana vătămată poate introduce plângerea prealabilă în acelaşi termen, care îşi va relua cursul de la data întocmirii procesului-verbal de închidere a procedurii de mediere, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare (art. 69 alin 2 din lege).
Dacă medierea se închide prin împăcarea părţilor, părţile pot încheia un acord şi în scris, care poate fi supus autentificării de către notarul public, neexistând posibilitatea de validare a sa de către judecător. Legea prevede în mod expres că persoana vătămată nu mai poate sesiza, pentru aceeaşi faptă, organul judiciar (art. 69 alin.1). Dacă persoana vătămată formulează o plângere prealabilă după o mediere reuşită organul judiciar este obligat să dea efect voinţei părţilor la împăcare făcând aplicarea art. 10 lit h C.proc.pen., sens în care procurorul va dispune neînceperea urmăririi penale (art. 228 alin 4 C.proc.pen).
b. - În cazul în care se recurge la procedura de mediere în timpul procesului penal, aşadar după începerea urmăririi penale (mediere penală procesuală), iniţiativa poate aparţine părţilor sau organelor judiciare, ţinute de altfel să informeze părţile asupra acestei proceduri şi îndrumându-le să o urmeze (art. 6 din lege).
Nu există prevederi în Codul de procedură penală care să reglementeze suspendarea procesului penal prin voinţa părţilor. Însă legea nr. 192/2006 prevede în art. 70 că, în cazul în care medierea se desfăşoară după începerea procesului penal, urmărirea penală sau, după caz, judecata se suspendă, în temeiul prezentării de către părţi a contractului de mediere. Aşadar, nu e necesară prezenţa părţilor la instanţă sau depunerea de către amândouă a vreunui înscris prin care să solicite suspendarea procesului, aşa cum se întâmplă în cauzele civile. Suspendarea în penal durează până când procedura medierii se închide prin oricare dintre modurile prevăzute de prezenta lege, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere. Procesul penal se reia din oficiu imediat după primirea procesului-verbal prin care se constată că părţile nu s-au împăcat sau, dacă acesta nu se comunică, la expirarea termenului de 3 luni.
Mediatorul nu poate impune părţilor o soluţie cu privire la conflictul supus medierii (art. 50 alin.3). Cu toate acestea, este evident că în ceea ce priveşte latura penală a procesului (spunem aceasta pentru că medierea poate viza şi/sau latura civilă a cauzei penale care se va desfăşura după regulile obişnuite din materie civilă, inclusiv pronunţarea unei hotărâri de expedient r11; de reţinut că latura civilă poate fi obiect al unui acord de mediere indiferent de natura infracţiunii), doar două sunt soluţiile pentru o mediere reuşită: împăcarea părţilor, dar şi retragerea plângerii prealabile de către persoana vătămată.
Despagubirile pe care le veti solicita trebuiesc dobedite cu acte/documente, martori, eventual expertize si va vor fi admise in functie de modul in care le puteti dovedi.
Succes!