Buna ziua,
bunicul meu a murit in urma cu 18 ani; toamna trecuta a murit si bunica. Dupa decesul bunicului tatal meu a facut succesiunea in urma caruia lui i-a revenit 3/4 din ceean ce avea bunicul, iar bunicii 1/4, sora tatalui meu renuntatnd la mostenire. Acum dupa ce a decedat si bunica "matusa" doreste ca tatal meu sa renunte la drepturile ce i se cuvin tatalui meu din partea mamei pentru ca el sa ramana si cu acel 1/4 care ii revenea bunicii la vremea respectiva, iar ea cu tot ce este din partea bunicii. de mentionat ca "matusa" nu a contribuit cu nimic pentru a sustine cheltuielile de inmormantare pentru nici unul dintre parinti, ea si cu sotul sau fiind respunsabili "psihologic" pentru decesul acestora. La ce sa se astepte tatal meu pentru ca matusa doreste sa il cheme in instanta.
Nu il poate obliga sa renunte la cota sa din mostenirea mamei. Chemandu-l in instanta va face partajul numai pe motenirea mamei, fiecreai parti revenindu-i cote egale, fiind mostenitori de acelasi grad. Pe de alta parte ii puteti imputa in cadrul procesului de partaj cheltuielile legate de inmormantare, acestea intrand in pasivul succesiunii, urmand a fi transferat in masa succesorala a surorii tatalui in cota de 1/2 din totalul acestora, astfel incat cota finala a surorii ar putea fi chiar mai mica decat cea ideala.
Spuneti ca matusa a renuntat la partea care i se cuvenea dupa decesul bunicului( 1/2 din 3/4).
La succesiunea dupa bunica, ei i se cuvine 1/2 din masa succesorala dupa bunica, cealalta jumatate i se cuvine tatalui.
Masa succesorala dupa bunica inseamna bunurile ei proprii plus cele 1/4 care i s-au cuvenit dupa decesul sotului( bunicul).
De obicei, cand mostenitorii se inteleg, se dezbate succesiunea notarila, cand loturile se infiinteaza prin comun acord. Daca apar divergente, succesiunea se desfasoara in fata instantei, iar daca nu s-a lasat vreun testament, intra in calcul devolutiunea legala, revenind fiecarui mostenitor legal, cotele de mai sus.
Mostenitorul de drept nu poate fi obligat sa adopte o anume pozitie de renuntare la dreptul legitim asupra masei succesorale
Daca matusa apreciaza drept necesara solutionarea in instanta ,aceasta in baza probelor ce vor fi administrate ,va dispune solutie legala.