avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de comun acord

buna ziua,sunt intr-o situatie disperata; cu toate acestea preferam un divort de comun acord. Pentru asta, spuneti-mi va rog: tinand cont ca eu nu am nici un fel de venituri, care este taxa de timbru, care sunt documentele ce trebuiesc depuse, care este procedura, tot ce tine de acest subiect. va multumesc anticipat
Introduceti cererea de divort la judecatoria in circumscriptia careia aveti domiciliul comun.
Daca aveti copii minori, nu este permis divortul de comun acord.
Art. 612
Cererea de divort va cuprinde, pe langa cele prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, numele copiilor minori nascuti din casatorie sau care se bucura de situatia legala a copiilor nascuti din casatorie.
Daca nu sunt copii minori, se va face aratare despre aceasta.
La cerere, se va alatura un extract de casatorie si cate un extract de nastere al copiilor minori.
Cererea de divort, impreuna cu inscrisurile doveditoare, se va prezenta personal de catre reclamant presedintelui judecatoriei.
Paratul nu este tinut sa faca intampinare.
Interogatoriul nu poate fi cerut pentru dovedirea motivelor de divort.

Art. 613
Presedintele instantei, primind cererea de divort, va da reclamantului sfaturi de impacare si, in cazul in care acesta staruie in cererea sa, va fixa termen pentru judecarea cauzei.

Art. 6131
In cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti. Atunci cand este cazul, in actiunea de divort, sotii vor stabili si modalitatile in care au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului.
Primind cererea de divort formulata in conditiile alin. 1, presedintele instantei va verifica existenta consimtamantului sotilor, dupa care, va fixa un termen de doua luni in sedinta publica. La termenul de judecata, instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii, fara a administra probe cu privire la motivele de divort.
Pentru solutionarea cererilor accesorii privind numele pe care sotii il vor purta dupa divort, pensia de intretinere si atribuirea locuintei, instanta va putea dispune, atunci cand considera necesar, administrarea probelor prevazute de lege.
Taxa de timbru pentru divort este de 39 de RON. Divortul propriu-zis nu presupune o procedura foarte complicata. In functie de calitatea dvs. in proces (reclamant sau parat) veti introduce o cerere de chemare in judecata sau, respectiv, o intampinare cuprinzind raspunsurile si apararile dvs. la capetele de cerere ale reclamantului (daca suntei parata), ori o cerere reconventionala, daca aveti propriile pretentii.
Cu toate acestea, va trebui sa reveniti cu precizari referitoare la existenta copiilor minori si la dorinta unei actiuni de partajare a bunurilor comune. Aceasta deoarece, cele doua aspecte sunt determinante asupra posibilitatii de formulare de cereri si asupra acestor aspecte, ca accesorii ale divortului.
In acest sens, procedura in sine este usor diferita daca exista copii minori rezultati din casatorie, iar incredintarea acestora este bine sa se ceara tot in cadrul procedurii de divort.
In legatura cu partajul, desi este o actiune imprescriptibila, putind fi introdusa oricind, ulterior actiunii de divort, se poate dezbate si in cadrul actiunii principale de divort, ca accesoriu al acestei actiuni. In acest caz insa, taxa de timbru este de 3% din valoarea mesei partajabile iar actiunea presupune atat prezentarea in instanta a unui inventar al bunurilor comune cat si atitudini si proceduri specifice situatiilor ce pot sa apara in urma neintelegerilor dintre soti (evaluari, expertiye etc.).
Succes!
multumesc . Nu, nu exista minori.despre partaj nu poate fi vb. acum.Oricum a vandut masina inainte de introducerea actiunii ca sa nu mai avem ce imparti. Restul.....datorii inclusiv ipoteca pe casa
mai am o rugaminte: se poate si un model de cerere de divort? bodywinn@gmail.com
multumesc anticipat
Un model orientativ de cerere

Actiune de divort prin acord




Domnule Presedinte,

Subsemnatii ___________________ si ______________, cu ultimul domiciliu comun in _____________, solicitam ca, prin hotararea pe care o veti pronunta, sa dispuneti



Desfacerea casatoriei noastre prin acord



De asemenea, solicitam revenirea sotiei/sotului la numele anterior casatoriei, acela de ________

Motivele actiunii sunt urmatoarele:

Motive de fapt ____________

Temeiul de drept: Imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art.38 alin. 2 C fam


Probe: In dovedirea pretentiilor, solicit incuviintarea probelor cu ___________, pe aspectul _______

Anexam certificatul de casatorie in original si in copie certificata, urmatoarele inscrisuri: __________ precum si chitanta de plata a taxei judiciare de timbru de _________ lei si timbrul judiciar de ______ lei.


Semnatura ________________________


Domnului Presedinte al Judecatoriei _________________________

Trebuie sa va prezentati amandoi la depunerea actiunii. Vi se va stabili un termen de judecata la care veti confirma ca doriti sa divortati si gata.

Alte discuții în legătură

Despre divort stefan25 stefan25 doresc sa pornesc o actiune de divort cum procedez si ce sanse am sa primesc tutela copilului (vezi toată discuția)
Divort cu acordul partilor, fara avocat lumi71 lumi71 Rog respectuos pe toti cei care stiu si sunt dispusi sa imparta cunostintele dobandite, sa imi explice daca exista posibilitatea introducerii actiunii de ... (vezi toată discuția)
Procedura divort Luana Sanziana Luana Sanziana Puteti sa-mi spuneti, va rog frumos, ce trebuie exact facut pentru un divort amiabil - ambele parti sunt de acord sa divorteze si fara pretentii unul de la ... (vezi toată discuția)