avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua!
Soacra mea a decedat pe data de 11.04.2010.
Ne intereseaza pina la ce data trebuie facuta succesiunea bunurilor care au apartinut acesteia, ce acte sint necesare pentru intocmirea succesiunii si cam care ar fi ordinul de marime al taxei de succesiune.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 13:41, 19 Mai 2010
Buna ziua. Succesibilii trebuie sa faca acte de acceptare a succesiunii in termenul de optiune succesprala legal , adica in 6 luni de la deces. Acest lucru presupune ca ei sa prezinte la un birou notarial din raza localitatii unde a avut ultimul domiciliu defunctul
Dezbaterea succesiunii are loc la notar , adica ,atunci cand succesibilii se inteleg asupra modului de impartire a bunurilor, cand toti doresc dezbaterea succesiunii si trebuie sa se prezinte c u acte care sa ateste calitatea lor de succesibili, precum si acte de proprietate ale bunurilor ce vor fi supuse imparteliii, certificat de deces si..bineinteles...banii necesari platii taxelor succesorale :D
In termen de 6 luni mostenitorii pot sa-si exercite dreptul de optiune succesorala, adica sa mearga la notar sa dea o declaratie de acceptare sau renuntare la succesiune.
Apoi ar fi bine sa dezbateti succesiunea in termen de 2 ani, ca sa nu platiti si impozit.
Actele sunt: certif. de deces, actele de identitate ale mostenitorilor+certif. de nastere, dovezi privind bunurile care compun masa succesorala ( titluri de proprietate, contracte de vanzare-cumparare) , certificate fiscale precum ca impozitele sunt achitate la zi, e posibil sa aveti nevoie si de Anexa 24 de la primarie.

Despre costuri va va informa notarul, pt ca se calculeaza in functie de masa succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)
Succesiune ANAMARIA11 ANAMARIA11 IN CAZUL IN CARE AMBII PARINTI AU DECEDAT CUM ESTE MAI BINE SA FACEM SUCCESIUNEA la judecatorie sau la notar, care este temenul limita pentru asta si ce ... (vezi toată discuția)
Intabulare apartament obtinut prin testament melcisor melcisor Buna ziua! Mama mea a primit prin testament de la un unchi un apartament. Unchiul a decedat. Va rog sa ma ajutati! Ce trebuie sa faca mama ca sa treaca ... (vezi toată discuția)