avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Suspendare pensie de urmas si plata retoactiv
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Suspendare pensie de urmas si plata retoactiv

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatorul caz si va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru ca efectiv nu stiu cum sa procedez.

Am 24 de ani neimpliniti si de la varsta de 9 ani beneficiez de o pensie de urmas in urma decesului tatalui meu. Dupa ce am implinit 16 ani, am trimis in fiecare an adeverinata din care reiesea ca imi continui studiile intr-o forma de invatamant de stat. Precizez ca niciodata cei de la Casa de Pensii nu mi-au solicitat si alte documente in afara de aceasta adeverinta.

Luna aceasta mama mea nu a mai primit pensia, fapt pt care a sunat la Casa de Pensii, de unde i s-a comunicat ca pensia a fost suspendata pt ca au verificat CNP-ul meu si m-au gasit ca lucrez cu carte de munca.

Nu as avea nimic impotriva suspendarii pensiei doar ca functionara respectiva a spus ca ar trebui sa platesc retroactiv, ceea ce inseamna pensii acumulate pe o perioada de 4 ani (lucrez din anul doi de facultate).

Ce as putea face in situatia aceasta? Stiu ca necunostinta legii nu este o scuza, dar efectiv niciunul dintre noi nu ne-am gandit ca am putea pierde acest drept, mai ales ca cei de la Casa de Pensii nu au intrebat si nu au solicitat niciodata (asa cum se face in cazul acordarii de burse sociale) acte din care sa reiasa ca nu sunt angajat.

Multumesc mult
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
Vlad_Macea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 06:50, 24 Mai 2010
Vă înţeleg frustrarea, dar din păcate unde este lege nu este tocmeală...

În plus, aşa cum şi dumneavoastră aţi recunoscust, nimeni nu se poate scuza cu necunoaşterea legii.

Referitor la problema dumneavoastră, fac urmatoarele precizări:
- dispoziţiile imperative ale art. 187 din Legea nr. 19/2000 instituie obligativitatea pentru casele teritoriale de pensii de a recupera sumele încasate necuvenit, iar textul de lege nu prevede existenta culpei vreuneia din parţi, in ce priveşte recuperarea sumelor de bani.
- recuperarea sumelor nu se poate face decât în termenul general de prescripţie, de 3 ani, întrucât sumele datorate de dumneavoastră nu sunt creanţe fiscale şi pentru recuperarea lor nu se aplică dispoziţiile Codului de procedură fiscală.
- de asemenea, recuperarea sumelor trebuie să se facă în temeiul unei Decizii de debit, care constituie titlul executoriu.

Deci, mare atenţie când vi se comunică Decizia de debit, pentru ce perioadă vi se calculează debitul, întrucât casele teritoriale de pensii, din păcate, asimilează debitele rezultate din incasarea drepturilor de pensie necuvenite, creantelor fiscale, lucru total gresit!

Sfatul meu este, ca în situatia în care perioada pentru care se calculează debitul este mai mare de 3 ani, de la data la care v-au sistat drepturile dse pensie, să contestaţi decizia de stabilire a debitului în termen de 45 de zile de la comunicare, la tribunalul la care este arondată localitatea dumneavoastră.

ªi nu în ultimul rând vă sfătuiesc să nu faceţi nici o plată decât după ce vi se comunică Decizia de stabilire a debitului.

O zi bună vă doresc!
Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2010
florisiris, utilizator
Vlad_Macea a scris:
Stiu ca necunostinta legii nu este o scuza, dar efectiv niciunul dintre noi nu ne-am gandit ca am putea pierde acest drept, mai ales ca cei de la Casa de Pensii nu au intrebat si nu au solicitat niciodata (asa cum se face in cazul acordarii de burse sociale) acte din care sa reiasa ca nu sunt angajat.

Cei de la pensii nu trebuiau sa intrebe sau sa solicite nimic, prevederile legale sunt foarte clare:
Art. 92 - Legea nr. 19/2000
(1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).

Daca v-au gasit dupa 4 ani, este posibil sa fiti din Bucuresti. Daca sunteti din Bucuresti, vor emite decizie de debit numai pentru 3 ani in urma, deci vor respecta termenul general de prescriptie. Luati legatura cu casa de pensii, veti plati acest debit cand si cum puteti dvs.

:offtopic:
florisiris a scris:
(...) casele teritoriale de pensii, din păcate, asimilează debitele rezultate din incasarea drepturilor de pensie necuvenite, creantelor fiscale, lucru total gresit!

Aceasta interpretare aberanta apartine CNPAS, nu caselor teritoriale de pensii, si o stiti la fel de bine ca si mine. In alta ordine de idei, nu toate casele de pensii achieseaza la aberatiile altora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Returnare pensie urmas(drepturi necuvenite) miriamcj miriamcj Buna ziua -am fost beneficiara unei pensii de urmas incepand cu anul 2003; -in 16 iulie 2007 m-am angajat cu contract de munca. Veniturile realizate impuneau ... (vezi toată discuția)
Cumul pensii, decizie de debit Yuliam Yuliam buna ziua. ma intereseaza si pe mine daca este interzis cumulul pensiei de cap cu pensia pentru limita de varsta si munca depusa. bunica mea a primit o ... (vezi toată discuția)
Debit rezultat in urma recalcularii pensiei Elidor Elidor Tatal meu in varsta de 86,5 ani , veteran de razboi , foarte bolnav, fara capacitate locomotorie, a primit de la Casa pensiilor Sect.2 o noua decizie cum ca in ... (vezi toată discuția)