avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie concediu de odihna, al 13 lea salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie concediu de odihna, al 13 lea salariu

Buna seara,
Am fost angajata unei institutii de stat cu contract de management in perioada 23.05.2009 - 16.12.2009 si am 23 de ani vechime neintrerupta. In perioada 5.10.2009 - 16.12.2009 am fost in concediu medical dupa care mi-a fost desfiintat postul si mi-a fost incheiata cartea de munca fara preaviz. In perioada in care am lucrat am efectuat 7 zile de concediu de odihna. De la institutie mi s-a comunicat ca mi-au calculat CO doar pe 4 luni lucrate si al 13 lea salariu la fel. Va rog sa-mi spuneti daca este corect, Nu era normal sa fie luata in calcul si perioada in care m-am aflat in concediu medical?
Cel mai recent răspuns: Unic Management Consulting SRL , Consilier juridic 20:39, 19 Mai 2010
1. Zilele de concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat intr-un an de zile si daca dvs. ati lucrat numai 4 luni in 2009 (perioada de concediu medical nu este timp efectiv lucrat) atunci s-a procedat corect.
2. Despre al 13-lea salariu ar trebuit sa aveti in contractul de management explicat cum se acorda. Daca se acorda tot proportional cu timpul efectiv lucrat inseamna ca se procedeaza ca si la concediul de odihna.
Dvs semnalati mai multe probleme, desi m-ati intrebat doar despre cel de al 13 -lea salariu. Am sa ma refer la doua situatii juridice, astfel:


1. Dreptul la preaviz
In conformitate cu prevederile art.73 alin.1 din Codul Muncii (Legea nr.53/2003) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d) (motive ce tin de persoana salariatului) , al art. 65 şi 66 (motive ce nu tin de persoana salariatului) beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.

In temeiul art.74 din Codul muncii, decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu motivele care determină concedierea si durata preavizului;

In conformitate cu dispozitiile art. 76, concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Pe cale de consecinta, daca tinem cont de dispozitiile Codului Muncii mai sus mentionate si luand in considerare situatia explicata de dvs, aveti posibilitatea de a da in judecata autoritatea publica ce v-a desfiintat postul pentru a obtine anulaera deciziei de desfiintgare a postului si reintegrarea in munca. Subliniez ca puteti proceda la actionarea in justitie, doar daca intr-adevar autoritatea publica ce v-a desfiinta postul nu a procedat conform procedurii descrise de Codul Muncii.


2. Acordarea celui de al treisprezecelea salariu

2.1.Consideratii preliminare:
Cel de al "treisprezecelea salariu" nu este propriu-zs un salariu, ci un adaos/premiu, pe care angajatorul si angajatii il convin in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de autoritate publica/societate comerciala, nu are importanta ce este angajatorul. Contractul colectiv de munca este legea partilor, conform Legii nr.130/1996 privind contractele colective de munca si art.243 din Codul Muncii, si pe cale de consecinta toate prevederile sale trebuie respectate. Daca nu exista contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate, in cazul de fata autoritate publica, in care sa existe o clauza cu privire la acordarea celui de al treisprezecelea salariu, acesta se acorda doar daca exista o prevedere in fila de buget a autoritatii publice, ca anexa la Legea bugetului de stat si o decizie de natura administrativa la nivelul autoritatii publice (ordin al ministrului sau al secretarului de stat, ca ordonatori de credite). Altfel nu exista nici o obligatie de plata a celui de al treisprezecelea salariu. Precizez ca acesta se calculeaza pentru fiecare salariat in fucntie de numarul de zile efectiv lucrate.

2.2.Concediul medical
Concediul medical constituie o incapacitate temporara de munca ce are drept efect intreruperea prestarii activitatii salariatului si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator (art. 49 alin. (2) din Codul muncii). In perioada de concediu medical, intrucat nu se mai presteaza activitate, nu se pot plati drepturi de natura salariala, ci doar o indemnizatie de concediu ce are ca rol compensarea pierderii temporare a venitului din salariu.

Concluzie:
Tinand cont de efectele juridice ale concediului medical (cauza de suspendare a contractului de munca si neefectuare a prestatiei de munca) si de faptul ca cel de al treisprezecelea salariu se calculeaza pe zile efectiv lucrate, angajatorul a calculat corect plata acestuia.

Singurul lucru care este nelegal (daca ati relatat complet ceea ce s-a intamplat) tine de nerespectarea procedurii de acordare a preavizului ce poate conduce la anularea deciziei de concediere. Asta in situatia in care autoritatea publica nu s-a desfiintat. Separat, precizez ca trebuie sa fiti luata in evidenta Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in detasare! stefanpaul1 stefanpaul1 Buna ziua, Sunt angajat pe o pedioada nedeterminata, litera \\"[b]C[/b]\\" a contractului, cu incepere la data de 22.02.2013. In aceeasi zi am semnat si ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva ContSters83331 ContSters83331 Am si eu o mare problema: astazi mi-au adus la cunostinta ca firma la care lucrez isi restrange activitatea, si 5 angajate vor fi date afara. Mai este ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal SGRU2013 SGRU2013 Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: ce se intampla pe perioada concediului de risc maternal / concediului medical cu contractul indiv de ... (vezi toată discuția)