avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de risc maternal

Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: ce se intampla pe perioada concediului de risc maternal / concediului medical cu contractul indiv de munca? Ma intereseaza deoarece in luna decembrie se acorda de regula al 13-lea salariu, beneficiu care nu s-ar acorda in cazul in care contractul de munca ar fi suspendat..
Nu sunt lamurita daca exista riscul sa pierd acest beneficiu in cazul in care medicul imi recomanda concediu de risc maternal sau concediu medical.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:34, 26 Noiembrie 2013
Potrivit art.50 C.mun., contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
...

Asadar, pe durata concediului de risc maternal sau a unui concediu medical raportul dvs de munca este suspendat de drept.

Conform art.49 C.mun.:
....
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
...

Prin urmare, chiar daca sunteti in concediu medical puteti beneficia de cel de-al treisprezecelea salariu.
Multumesc pt raspunsul dvs!
Ce se intampla in situatia in care intr-un regulament al companiei este precizat faptul ca acest beneficiu nu se acorda pe: ..."intreaga perioada pe care ctr de munca este suspendat cf Codului Muncii". Se acorda proportional cu zilele lucrate?
Multumesc anticipat!
In opinia mea, se va acorda proportional cu perioada efectiv lucrata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in prezent ma aflu in concediu de risc maternal, in ... Buna ziua, In prezent ma aflu in concediu de risc maternal, in aceasta firma s-au marit salariile,eu am fost exclusa.S-a oferit si prima de Craciun, ca in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de odihna, al 13 lea salariu loranceta loranceta Buna seara, Am fost angajata unei institutii de stat cu contract de management in perioada 23.05.2009 - 16.12.2009 si am 23 de ani vechime neintrerupta. In ... (vezi toată discuția)
Concediu medical glogo glogo Buna ziua as dori sa va adresez o intrebare. Sunt angajata a unei firmei in Judetul Arad si v-as ruga sa ma lamuriti si pe mine cu un raspuns la problema ... (vezi toată discuția)