conform noilor reglementari , verificarea la domiciliu / resedinta indicata in declaratia pe propria raspundere , este obligatorie sau facultativa ?>
nu ma refer la verificare insotita de org politie , asta e clar - e facultativa , dar verificarea de catre platitori trebuie facuta in toate situatiile ?
( si ce se intampla daca beneficiarul declara resedinta la 300 km distanta ?)
si mai este o prb - platitorii pot solicita o copie dupa declaratia data de asigurat la medicul de familie , iar acesta din urma o va elibera numai pe baza unei imputerniciri date de conducatorul unitatii platitoare - cu alte cuvinte , soliciti o copie dar daca vrei si exemplarul - trebuie sa trimiti un imputernicit sa o ia - si daca spitalul e la 300 km ? !
Potrivit Normelor de aplicare a OG nr 158/2005 privind concediile medicale,
angajatorul poate solicita prezenta unui reprezentant al politiei in vederea verificarii prezentei asiguratului angajat la adresa de domiciliu sau resedinta indicata in declaratia pe proprie raspundere,prezenta politistului nefiind obligatorie
Ordinul MS nr 429/2010 privind aprobarea Normelor de aplicarea a disp art 51 al 31 din OG nr 158/2005,persoana care solicita concediu medical,urmeaza sa completeze declaratie pe proprie raspundere ,in care vor mentiona locatia unde urmeaza sa se afle in perioada CM
am subliniat mai sus ca nu ma refer la prezenta org de politie aici e clar..... "poate "
insa la art 3^1 din OUG 158 spune la litera c) - sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin norme ......."
la art 51 alin 3^1 vorbeste despre verificare prezentei asiguratilor .... se efectueaza de catre platitori ....."
art 51 alin 3^3 nerespectarea prevederilor art 3^1 lit c ) nerespectarea atrage neplata ....
decio , eu intreb , dat fiind faptul ca asiguratii sunt obligati sa fie prezenti la adresa indicata , ca se instituie o verificare la adresa , ca lipsa de la adresa se sanctioneaza cu neplata , verificarea este obligatorie ????????
Pentru a refuza plata contributiei este necesara verificarea si incheierea procesului verbal in care se mentioneaza lipsa de la domiciliu declarat.Dar pentru plata contributiei de catre angajator nu este necesara verificarea...doar in situatia unor suspiciuni.
Cat priveste faptul ca pacientul declara o adresa la 300 de km de spital....verificarea se face de catre organele abilitate de la adresa declarata de pacient.
Angajatorul poate solicita o copie a declaratiei, pe care medicul prescriptor scrie conform cu originalul prin adresa oficiala.Daca medicul este la 300 Km.....exista varianta corespondentei prin posta.
Certificat medical
bvr
Stimati colegi,
Am o problema pe care sunt convinsa ca o aveti si unii dintre voi. Mi se intampla foarte des ca angajatii sa-si ia concedii medicale ... (vezi toată discuția)