avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi

Joi, 8 mai, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca completata gresit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca completata gresit

Dragii mei,

Ajutati-ma cu urmatoarea speta, va rog frumos. Este implicata o persoana apropiata din familie si am mare incredere in sfaturile voastre avizate.

X (lucreaza in invatamant) si avea dreptul la un spor ce se aplica la salariul de baza. Nu avea cunostinte adecvate si a apelat la un expert contabil care a facut o calculatie pe baza salariului de baza din cartea de munca (ultimele 12 luni). Pentru ca unitatea voia sa plateasca o suma mai mica, X a dat in judecata unitatea pe baza expertizei pe care o avea. A castigat procesul.
Unitatea a dat in judecata pe X, pentru ca nu erau de acord cu suma. A venit un alt expert contabil, a facut copii dupa statele de plata si a calculat sporul. Era intr-adevar mai mic si X a pierdut procesul, urmand sa plateasca toate cheltuielile de judecata.
De unde a intervenit problema: pe statul de plata salariul de baza era mai mic cu aprox. 200-250 lei fata de salariul de baza din cartea de munca. Cum este posibil asa ceva si ce poate face X in aceasta situatie? Practic nu are nici o vina, tot unitatea a gresit undeva? Cum se poate pedepsi acest lucru? I s-a spus ca salariul de baza din Cartea de munca include un spor si cel de pe statul de plata nu. Nu este acelasi salariu de baza?

Va multumesc din suflet anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:17, 21 Mai 2010
X are obligatia sa respecte hotarea instantei de judecata
Daca X ,apreciaza ca motivatia instantei nu releva realitatea ,daca se afla in termen legal ,poate sa atace hotararea.
Ultima modificare: Vineri, 21 Mai 2010
ynocentta, utilizator
Ok, o respecta, pentru ca intr-adevar este o hotarire judecatoreasca. Care este suportul legal si este oare normal ca sub titlul de "salariu de baza" sa apara doua sume diferite: una in statul de plata si una pe cartea de munca?
X nu stie daca in cazul unui recurs ar avea castig de cauza sau nu. Daca are rost sa continue "lupta". Castig de cauza inseamna dreptate, nu valoarea sporului.
Multumesc!
In baza documentelor justificative ,in raport de motivatia instantei ,contactati avocat ,
care se poate pronunta competent

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere plangere tribunal pt neplata salariu oanafloarei oanafloarei buna ziua. din mai 2009 mi-a incetat contractul de munca in cadrul unei firme. aveam salariul negociat mai mare decat cel de pe cartea de munca. nu mi s-a ... (vezi toată discuția)
Definirea clara a expertizei contabile in lege ClaudiaN ClaudiaN Va rog sa-mi spuneti si mie cum este definita expertixa contabila conform legii si care este rolul ei. In seta am actionat in instanta angajatorul pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Includere sporuri in salariu de baza niculinapopa niculinapopa Care este scopul angajatorului in includerea sporurilor de vechime si de firma in salariul de baza si ce consecinte are privitor la cuatumul salariului al ... (vezi toată discuția)