Buna seara. Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema. In urma cu circa un an si jumatate, firma la care lucrez s-a confruntat cu o situatie financiara destul de precara. Urmarea: nu s-au mai platit contributiile de asigurari sociale, de sanatate si de somaj. La inceputul acestui an s-a schimbat conducerea firmei, iar situatia financiara s-a redresat considerabil. M-am interesat la contabilitate si am aflat, insa, ca din datoriile acumulate - si ma refer aici la contributii - au fost platite doar cotele aferente angajatilor, iar ceea ce revenea angajatorului nu a fost platit. Aceasta, desi au inceput sa faca tot felul de cheltuieli care nu erau in niciun caz urgente. In plus, conducerea actuala a inceput sa ne faca "zile amare" angajatilor vechi, dorind sa lucreze cu echipa proprie, cu cu oamenii "mosteniti" din vremea vechii conduceri, dorind sa ne determine sa plecam. Eu doresc sa plec, mi-am gasit in alta parte, insa nu stiu ce trebuie sa fac cu aceasta problema, a contributiilor care nu au fost platite de angajator. Va rog mult sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez pentru a nu ramane cu acele contributii diferite.
Multumesc mult pentru raspuns. Nu m-am lamurit, insa, ce ar trebui sa fac ca sa-l determin pe angajator sa-mi plateasca acele contributii pe care nu le-a platit. Stiu ca acesta plata cade in sarcina lui, dar tocmai asta este, ca nu plateste. Iar pe mine ma va afecta acest lucru la pensie etc. Si apoi, daca el nu plateste, care mai este diferenta intre mine, care am lucrat legal, cu carte de munca, si un altul care a lucrat "la negru" si nici el nu are contributii platite (ca si mine)? Multumesc
1. Din Normele de aplicare a Legii 19/2000:
27. În situaţia în care asiguratului i s-a reţinut contribuţia de asigurări sociale, iar angajatorul nu şi-a achitat contribuţia datorată în calitatea sa de contribuabil, numărul de puncte realizat în fiecare lună se diminuează la o treime.
Diferenţa de două treimi din cota de contribuţii de asigurări sociale pe care angajatorul era obligat să o vireze lunar casei teritoriale de pensii în a cărei rază îşi are sediul va fi urmărită prin organele de executare silită, conform dispoziţiilor legale privind executarea creanţelor bugetare. După încasarea întregului debit reprezentând contribuţia restantă a angajatorului stagiul de cotizare şi punctajul se vor recalcula.
2. Pana acum eu nu am auzit de o Casa de Pensii care sa fi recuperat sumele restante prin instanta de judecata.
Multumesc mult, domnule Tudor Valeriu.In ceea ce priveste celalalt topic pe care l-ati inchis, imi cer scuze, nu a fost intentia mea sa deschid doua topicuri identice. Pur si simplu am dat click de doua ori pe casuta "Publica mesaj" si, cand am vazut ca s-a inregistrat de doua ori nu am stiut ce sa fac pentru a-l sterge.
Revenind la intrebarea mea, sa inteleg ca nu am unde sa reclam angajatorul pentru a-mi plati ceea ce trebuia sa plateasca. Eu sunt foarte intrigata pentru ca, de circa o luna de zile, dupa ce a facut rost de bani, a inceput sa faca investitii foarte mari in tot felul de "obiective", care - dupa parerea mea - nu erau urgente avbsolut deloc (zugravirea sediului, reamenajarea WC-ului etc.), in loc sa-si actite datoriile fata de noi, angajatii (de fapt, fata de stat, dar sunt sume care ne afecteaza pe noi, angajatii). Intrebarea mea este daca as putea sa ma adresez la ANAF sau la Avocatul Poporului pentru a reclama aceasta situatie? Multumesc mult.
Somaj
otto2007
buna seara,
firma la care lucrez isi restrange activitatea si desfiinteaza punctul de lucru unde lucrez. as dori sa intru in somaj daca patronul nu mai are ... (vezi toată discuția)