avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... S-a platit CAS si CASS doar cota aferenta angajatului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

S-a platit CAS si CASS doar cota aferenta angajatului

Buna seara. Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema. In urma cu circa un an si jumatate, firma la care lucrez s-a confruntat cu o situatie financiara destul de precara. Urmarea: nu s-au mai platit contributiile de asigurari sociale, de sanatate si de somaj. La inceputul acestui an s-a schimbat conducerea firmei, iar situatia financiara s-a redresat considerabil. M-am interesat la contabilitate si am aflat, insa, ca din datoriile acumulate - si ma refer aici la contributii - au fost platite doar cotele aferente angajatilor, iar ceea ce revenea angajatorului nu a fost platit. Aceasta, desi au inceput sa faca tot felul de cheltuieli care nu erau in niciun caz urgente. In plus, conducerea actuala a inceput sa ne faca "zile amare" angajatilor vechi, dorind sa lucreze cu echipa proprie, cu cu oamenii "mosteniti" din vremea vechii conduceri, dorind sa ne determine sa plecam. Eu doresc sa plec, mi-am gasit in alta parte, insa nu stiu ce trebuie sa fac cu aceasta problema, a contributiilor care nu au fost platite de angajator. Va rog mult sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez pentru a nu ramane cu acele contributii diferite.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:04, 22 Mai 2010
1. Nu sunt jurist si nu stiu ce ati putea face din punct de vedere legal.
2. Eu stiu ca prin legile lor specifice CNPAS, CNAS si ANOFM trebuie sa actioneze pentru recuperarea contributiilor restante. Mai mult, retinerea la sursa (pe statul de plata) si nevirarea contributiilor constituie infractiune. Dar cine sa-i dea in judecata pe angajatorii acestia? Institutiile amintite mai sus nu o fac.
3. Puteti sa dati dvs. in judecata pe angajator dar va trebuie nervi tari, timp si bani. Si s-ar putea sa nu reusiti si atunci ce faceti?
4. Sa multumim alesilor nostri pentru legile "excelente" pe care le dau.
Multumesc mult pentru raspuns. Eu insa ma gandesc ca nu numai alesii nu-si fac datoria, ci si sindicatele. Sunt atatea reglementari care-i dezavantajeaza si ii nedreptatesc pe angajati, iar liderii sindicali niu au scos o vorba cand s-au aprobat legile respective.
Vedeti cine sunt liderii de sindicat, ce averi au facut, prin ce consilii de administratie sunt, ce firme au si ce salariati (nu din Romania) au in firmele lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

S-a platit cas si cass doar cota aferenta angajatului alex68 alex68 Buna seara. Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema. In urma cu circa un an si jumatate, firma la care lucrez s-a confruntat cu o situatie financiara destul ... (vezi toată discuția)
Somaj otto2007 otto2007 buna seara, firma la care lucrez isi restrange activitatea si desfiinteaza punctul de lucru unde lucrez. as dori sa intru in somaj daca patronul nu mai are ... (vezi toată discuția)
Concediere pe motive mincinoase si inducerea în eroare a persoanei concediate elenagabi elenagabi Buna ziua, vă rog să mă ajutaţi cu un sfat în următoarea problemă. Am lucrat cu CIM la o firmă de 15 ani. De câţiva ani s-a schimbat conducerea, cei ... (vezi toată discuția)