avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre modul cum se poate initia un partaj voluntar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre modul cum se poate initia un partaj voluntar intre mostenitori

Buna ziua
Am incheiat un certificat de mostenitor dupa o ruda.
Masa succesoriala este compusa din citeva parcele de teren intravilan si extravilan dintr-o comuna.
Am avut discutii verbale cu o parte din ceilalati mostenitori pentru a ajunge la o invoiala , care sa aiba drept scop final un partaj pe parcele binedefinite continute in Titlul de Proprietate si nu ne-am inteles. Cred ca din motive de orgolii , desi cererea mea era o parcela de suprafata direct proportionala cu drepturile ce-mi revin definite in CM pe fractiuni. Va precizez ca TP contine un numar de 12 parcele de suprafete diverse , care insumeaza in total circa 36.500 mp , iar vointa mea si a surorii mele este sa dobindim o parcela in jur de 2.000 mp ca sa ne facem o casa la batrinete ( chiar ca sunt batrin si am 63 ani ). Noi ( eu si sora mea ) mostenim 1/18 fiecare din tot adica 1/9 in comun si avem aceiasi vointa.
Exista o parcela intravilana de 2.000 mp si una extravilana de aceiasi suprafata deci am putea face asa imparteala , dar rudele nu vor sa ne dea in intravilanul dorit de noi.
Nu s-a incheiat nici un document olograf pe marginea discutiilor, ceilalti refuza.
Prin urmare eu doresc sa facem partajul si pentru aceasta in conditiile date imi trebuie sa stiu ce cale trebuie sa urmez ?
V-asi fi foarte recunoscator daca mi-ati indica ( transmite in atasament legea curenta romaneasca care se refera la aceste probleme) Eu am consultata dreptul civil in care spune ca Partajul succesorial se poate realiza la cererea unuia dintre mostenitori sau pe cale judecatoreasca. Din pacate ceilalti mostenitori carora oricum le revine cam 90% din parcele nu discuta doleantele mele.
Cu respect
Dan Stanescu
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 19:24, 22 Mai 2010
Codul civil contine prevederi referitoare la mostenire si Legea 319/1944 reglementeaza drepturile sotului supravietuitor in concurs cu celelalte clase de mostenitori.
Prin urmare daca nu exista intelegere exista calea judecatoreasca a dezbaterii succesiunii.
Exista partajul voluntar ( la notar) sau cel judiciar ( in instanta). Daca nu va intelegeti toti mostenitorii amiabil, ca sa faceti partaj voluntar, trebuie sa apelati la instanta.
Va recomand sa va angajati un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atribuire cota-parte din mostenire unui singur mostenitor cu despagubirea celorlalti mostenitori. dancoman dancoman Buna ziua, eu si inca trei frati am mostenit o cota parte de 1/7 din 19.000mp de teren extravilan si 1000mp de teren intravilan. Patru dintre mostenitorii ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren in spatele casei florinmihai68_42 florinmihai68_42 Buna ziua .Exista un titlu de proprietate in care apar doua surori.Exista mai multe terenuri astfel:curte si casa intravilan 600 mp,gradina intravilan ... (vezi toată discuția)
Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele marian_badea marian_badea Buna ziua, Mama si sora ei decedate, detin un titlu de proprietate comun pt. 1.86 Ha teren arabil si 5000 mp padure. Ceilalati mostenitori din partea sorei ... (vezi toată discuția)