avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atribuire cota-parte din mostenire unui singur ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atribuire cota-parte din mostenire unui singur mostenitor cu despagubirea celorlalti mostenitori.

Buna ziua, eu si inca trei frati am mostenit o cota parte de 1/7 din 19.000mp de teren extravilan si 1000mp de teren intravilan.
Patru dintre mostenitorii ceilalti ai terenului vor sa cedeze dreptul de mostenire(vanzare) unuia dintre ceilalti mostenitori, rezultand ca aceasta ruda(unchi) va avea 5/7 cota parte. Acestia(unchii mei) au deschis proces in care cer sa li se atribuie intreaga suprafata in schimbul unei sume(minime-modice) pe aceste terenuri acordate celorlalti mostenitori. Situatia este mai complicata caci in spatele rudelor ce detin 5/7 se afla un personaj dubios din afara mostenitorilor,personaj ce a incercat si cu mine sa imi ofere o suma de bani pentru a imi pacalii rudele,adica sa fac o promisiune de vanzare. De asemenea avocatul a mintit in instanta ca sunt 20.000 de mp numai intravilan si a adus ca dovada a pretului o societate(SRL) ce a evaluat terenul la 1euromp. Intrebarea este, pot fi deposedat de dreptul meu de propietate asupra cotei parte din teren in schimbul unei sume modice? Mentionez ca nu doresc vanzarea acelei cote parti. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 09:26, 25 Noiembrie 2021
Daca intelegeti să angajați avocat care să vă facă aparari,care va supraveghea realizarea ecpertizei evaluatoare ce trebuie efectuate în dosar,nu o sa primiti.un pret derizoriu.
Multumesc mult de raspuns. Totusi eu am intrebat daca imi pot pastra cota-parte din teren(respectiv aproape 3000mp impreuna cu fratii mei) fara a fi obligat sa vand. Si daca instanta ia in considerarea reaua-vointa a unchilor mei ce au vandut deja terenul, pe promisiuni de vanzare, unui domn fara acordul nostru si practic in spatele lor se afla respectivul.
Raspunsul corect se poate da numai dupa consultarea cererii de chemare in judecata,nu avem cum sa ghicim în ce mod este formulată acțiunea,ce argumente se invocă etc.Consultatiile la doctor necesită consultarea pacientului,la avocat consultarea actelor, vorbele au valoare 0.Daca imobilul e comod partajabil în natură,se pot forma loturi cu suprafețe si valori egale sau macar apropiate puteti solicita să vă fie atribuit dar depinde de n aspecte.
Ultima modificare: Marți, 23 Noiembrie 2021
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
daca poate fi partajat in natura, puteti sa obtineti cota dvs parte in natura, nu in bani.
Multumesc mult de raspuns. Chiar aseara am vorbit cu o matusa ce m-a dat ca parte a dosarului in judecata. Ei bine, este f. bolnava, plecata in Italia si nu stia absolut nimic! Si o cred ca nu este ea ce doreste asta! In spate este un vanator de terenuri. Sunt un om simplu cu venit minim si nu am efectiv cu ce sa platesc un avocat. Cred ca mi-ar lua mai mult decat cota-parte valoreaza(partea mea, adica 1/4 din 1/7).:(

Alte discuții în legătură

Vânzare către terț a cotei părți din teren in indiviziune cu promisiune bilaterală de vânzare, fără consultarea celorlalți coproprietari gdracea68 gdracea68 Soțul meu deține împreună cu unchiul și mătușa sa un teren in indiviziune. Acum 2 ani, mătușa a făcut la notar o promisiune de vânzare către o ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare leusan leusan Am mostenit o cota de 5/20( DUPA TATA) formata din 7500 teren intravilan si 500 mp teren intravilan si casa in indiviziune cu 3 matusi ale mele.Din anumite ... (vezi toată discuția)
Partaj teren io_vas io_vas Buna ziua. Am o problema privind partajul unui teren. In timpul casatoriei un unchi a hotarat sa ne dea mie si sorei mele, sub forma de donatie, doua ... (vezi toată discuția)