avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere prealabila - probleme
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere prealabila - probleme

Speta: sunt arbitru de fotbal. Semnalez un hentz in careu si dictez 11m. Unul dintre jucatori se enerveaza si ma face KO. Imi pierd pentru cateva clipe cunostinta, cad jos unde mai primesc cateva picioare in cap si in zona coastelor. Se incheie meciul si mergem la politie (la aprox. 15 minute dupa eveniment). La politie, tehui de cap cum eram, scriu declaratia la dictarea politistului. Am declarat ca nu doresc sa ma judec cu respectivul pentru lovire si ca nu am nici o pretentie materiala. Ajuns acasa constat ca nu pot manca, ma duc la medic, constat ca am fractura de mandibula si primesc certificat medicolegal cu 35-40 de zile de ingrijiri. La 30 de zile de la eveniment fac plangere prealabila. Procurorul da NUP fiindca am declarat ca nu vreau sa ma judec. Contest, iar primul procuror infirma, motivand ca declaratia mea a vizat infractiunea de lovire, iar plangerea prealabila avea in vedere avea infractiunea de vatamare corporala. Ma aflu in situatia in care procurorul imi spune ca va da din nou NUP intrucat renuntarea mea a vizat "actiunea de lovire" indiferent de consecintele care le-a produs si ca dosarul nu are nici o sansa in instanta (ca se va da achitare) intrucat declaratia mea de renuntare primeaza.

1. Cu ce text de lege pot combate opinia procurorului care in mod inevitabil va da din nou NUP?
2. Daca in instana cu NUP-ul (evident ca primul procuror va mentine rezolutia) am vreo sansa sa arat ca vointa mea declarata in acea renuntare a fost viciata?
3. Mai am sanse la despagubiri in civil daca am declarat la politie ca nu am nici o pretentie materiala de la acel jucator?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: kimbao , utilizator 15:24, 24 Mai 2010
In raport de probele concrete sustinute si probate prin documentele existente la dosar,o analiza competenta si impartiala se prezuma ca ar trebui sa constate si sa faca distinctie intre plangerea initiala si constatarile medicale ,succesiv pronuntate
Interesant termenul precizat de 30 zile de la eveniment
1-Parcurgeti atent RIL in domeniu ,impotriva actelor/masurilor dispuse de procuror
2-Cu avocat competent ,in baza documnetelor ,exista sanse
3-Da
Nu a existat o plangere initiala. Doar declaratia mea luata "la cald" de catre politisti chiar atunci. Cat despre cele 30 de zile, sunt aproximative. Cam atat a durat cat am stat in spital si cat a durat pana am redactat si trimis plangerea. Iar NUP-ul, daca are importanta, a fost dat pe art. 10 lit. h din Cpp.

Daca pe aceeasi speta pimul procuror a infirmat o data NUP-ul, a doua oara, pe aceeasi motivare a procurorului de caz poate respinge plangerea mea? Adica prima data a considerat ca la momntul declaratiei mele nu era constituita infractiunea de vatamare, deci nu-mi puteam retrage plangerea. Acum, daca procurorul de caz da NUP, primul procuror poate sa respinga plangerea mea pe motiv ca acea declaratie data la inceput impiedica formularea plangerii prealabile?
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2010
kimbao, utilizator
Totusi, de vreme ce ati depus plangerea in termenul legal de 3 0 de zile ea ar fi trebuit sa fie primita , deoarece declaratia dvs . precum ca nu doriti sa va judecati nu este echivalenta cu o retragere a plangerii prealabile. Pentru ca actiunea penala in cazul acestor infractiuni este una disponibila., adica victima isi manifesta dorinta ca actiunea penala sa fie pusa in miscare , victima are si posibilitatea de a-si retrage plangerea si ca atare de se inceta procesul penal.
Simpla declaratie ca nu doriti judecata nu are cum in opinia mea sa se situeze pe aceeasi pozitie cu o retragere a plangerii, ori in intervalul de timp pus de lege la dispozitia victimelor unei infractiuni acesea au la indemana disponibilitatea de a cere tragerea la raspundere penala a faptuitorului.
In orice caz, daca va veti lovi in continuare de nup-uri aveti la indemana si actiunea la instanta civila in vederea obtinerii depsagurbirilor materiale si morale.
Art 10 Cod procedura penala
lit j- a fost retrasa plangerea prealabila ori partile s-au impacat ,in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala


Din mesajul dvs nu rezulta niciuna dintre situatiile legal prevazute,retragere plangere/impacare parti
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2010
ynocentta, utilizator
In codul Cpp-ul pe care l-am citit aici
[ link extern ]
la litera h) figureaza retragerea plangerii.

Plangerea mea a fost primita. Cred totusi ca a fost reunita cu cea in care politia s-a auto sesizat in ziua meciului.

Alte discuții în legătură

Ce ramane in picioare:declaratia de renuntare sau plangerea prealabila? taticu100 taticu100 La multi ani! Pt.lovire , fapta incadrata ca infractiune de CP art.180,al.2 se prevede : . [/i] Conf. art. 279 CPP. < [i]Punerea in ... (vezi toată discuția)
Impacarea partilor - penal alla1975 alla1975 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Doi vecini s-au agresat reciproc, urmarile fiind destul de neplacute pt.amandoi, unul avand fractura de ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala aladin1986 aladin1986 buna. am o intrebare.! cine e dispus/a sa ma ajute cu un raspuns?am lovit un tanar impreuna cu un prieten. dupa cateva lovituri l am lasat jos .costient..acel ... (vezi toată discuția)