Speta: sunt arbitru de fotbal. Semnalez un hentz in careu si dictez 11m. Unul dintre jucatori se enerveaza si ma face KO. Imi pierd pentru cateva clipe cunostinta, cad jos unde mai primesc cateva picioare in cap si in zona coastelor. Se incheie meciul si mergem la politie (la aprox. 15 minute dupa eveniment). La politie, tehui de cap cum eram, scriu declaratia la dictarea politistului. Am declarat ca nu doresc sa ma judec cu respectivul pentru lovire si ca nu am nici o pretentie materiala. Ajuns acasa constat ca nu pot manca, ma duc la medic, constat ca am fractura de mandibula si primesc certificat medicolegal cu 35-40 de zile de ingrijiri. La 30 de zile de la eveniment fac plangere prealabila. Procurorul da NUP fiindca am declarat ca nu vreau sa ma judec. Contest, iar primul procuror infirma, motivand ca declaratia mea a vizat infractiunea de lovire, iar plangerea prealabila avea in vedere avea infractiunea de vatamare corporala. Ma aflu in situatia in care procurorul imi spune ca va da din nou NUP intrucat renuntarea mea a vizat "actiunea de lovire" indiferent de consecintele care le-a produs si ca dosarul nu are nici o sansa in instanta (ca se va da achitare) intrucat declaratia mea de renuntare primeaza.
1. Cu ce text de lege pot combate opinia procurorului care in mod inevitabil va da din nou NUP?
2. Daca in instana cu NUP-ul (evident ca primul procuror va mentine rezolutia) am vreo sansa sa arat ca vointa mea declarata in acea renuntare a fost viciata?
3. Mai am sanse la despagubiri in civil daca am declarat la politie ca nu am nici o pretentie materiala de la acel jucator?
, La instanta civila puteti introduce actiune fara probleme. Insa cu suplimentarea zilelor de ingrijiri ar fi necesar sa ajungeti la peste 60...iar fapta ar putea fi incadrata la vatamare corporala grava, situatie in care ar fi necesara plangerea penala conform art. 222 c pp. , plangere care nu este conditionata de termen cum este plangerea prealabila. parerea mea este in continuare ca declaratia dvs. nu constituie un motiv prin care dreptul dvs. de a depune plangere in termen s-ar fi stins si ca n u are valoarea unei plangerei prealabile. Cand veti primi solutia prim procurorului adresati-va si instantei cu o plangere impotriva solutiei data de procuror.
M-as bucura ca sfatul celegei legally sa va fie de folos, in conditiile in care, daca veti promova o actiune civila, veti timbra si la valoarea pretentiilor solicitate.
Ceea ce pot sa va spun, insa, este faptul ca, in opinia mea, trebuie facuta distinctia intre renuntarea la actiune si renuntarea la drept.
Dvs. prin declaratia data in fata organelor de Politie, cred ca ati renuntat la drept si posibil, ca in civil, actiunea dvs. sa fie inadmisibila.
Instanta civila nu se poate pronunta pana cand nu se va pronunta o hotarare penala definitiva, in primul rand, apoi, in toate procesele penale, atunci cand partea vatamata renunta la plangerea prealabila si la orice alte pretentii pe latura civila, indiferent de momentul cand intervine aceasta renuntare (in fata organelor de cercetare si urmarire penala sau in fata instantei), partea vatamata nu mai are optiunea unei actiuni civile, ulterioare.
Acum mai depinde si de ceea ce ati declarat dvs. si este desigur dreptul dvs. sa incercati promovarea unei actiuni privind raspunderea civila delictuala.
Va doresc bafta! :)
Edit later-Obs.
Tocmai pentru a se evita in viitor confuzii privind aceasta reglementare "practica", din punctul meu de vedere, legiuitorul a inteles sa o reglementeze in dispozitiile noului Cod de procedura penala, in Titlul II, Cap.I :
Art.21. Renuntarea la pretentiile civile
(1) Partea civila poate renunta, în tot sau în parte, la pretentiile civile formulate, pâna la terminarea dezbaterilor în apel.
(2) Renuntarea se poate face, fie prin cerere scrisa, fie verbal în sedinta de judecata.
(3) Partea civila nu poate reveni asupra renuntarii si nu poate introduce actiune la instanta civila pentru aceleasi pretentii
Ce inseamna sa fii de buna credinta si nu un oportunist...vrei sa-i faci bine omului si zii ca nu vrei sa te judeci pentru ceea ce tu consideri a fi o simpla lovitura, si de aici iese rahatul cat casa. Scuze pentru termenul mai putin academic.
Apreciez efortul tuturor celor care mi-au raspuns.
Vatamare corporala
aladin1986
buna. am o intrebare.! cine e dispus/a sa ma ajute cu un raspuns?am lovit un tanar impreuna cu un prieten. dupa cateva lovituri l am lasat jos .costient..acel ... (vezi toată discuția)