avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere prealabila - probleme
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere prealabila - probleme

Speta: sunt arbitru de fotbal. Semnalez un hentz in careu si dictez 11m. Unul dintre jucatori se enerveaza si ma face KO. Imi pierd pentru cateva clipe cunostinta, cad jos unde mai primesc cateva picioare in cap si in zona coastelor. Se incheie meciul si mergem la politie (la aprox. 15 minute dupa eveniment). La politie, tehui de cap cum eram, scriu declaratia la dictarea politistului. Am declarat ca nu doresc sa ma judec cu respectivul pentru lovire si ca nu am nici o pretentie materiala. Ajuns acasa constat ca nu pot manca, ma duc la medic, constat ca am fractura de mandibula si primesc certificat medicolegal cu 35-40 de zile de ingrijiri. La 30 de zile de la eveniment fac plangere prealabila. Procurorul da NUP fiindca am declarat ca nu vreau sa ma judec. Contest, iar primul procuror infirma, motivand ca declaratia mea a vizat infractiunea de lovire, iar plangerea prealabila avea in vedere avea infractiunea de vatamare corporala. Ma aflu in situatia in care procurorul imi spune ca va da din nou NUP intrucat renuntarea mea a vizat "actiunea de lovire" indiferent de consecintele care le-a produs si ca dosarul nu are nici o sansa in instanta (ca se va da achitare) intrucat declaratia mea de renuntare primeaza.

1. Cu ce text de lege pot combate opinia procurorului care in mod inevitabil va da din nou NUP?
2. Daca in instana cu NUP-ul (evident ca primul procuror va mentine rezolutia) am vreo sansa sa arat ca vointa mea declarata in acea renuntare a fost viciata?
3. Mai am sanse la despagubiri in civil daca am declarat la politie ca nu am nici o pretentie materiala de la acel jucator?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: kimbao , utilizator 15:24, 24 Mai 2010
Incercati sa va folositi de starea in care v-ati aflat in momentul scrierii declaratiei.

Am inteles ca ati fost lovit la cap, aveti dovezi medicale in acest sens si daca reusiti sa convingeti ca "nu ati avut discernamant" in momentul scrierii declaratiei (chiar la 15 min. dupa agresiune), puteti reusi anularea acesteia.


Nu stiu daca lipsa discernamantului o pot dovedi cu un discurs lacrimogen. Speram sa existe niste argumente solide pentru a combate iminentul NUP al procurorului de caz.

O alta chestiune: in ziua in care am depus plangerea prealabila la Parchet, am trecut pe la politie si le-am depus copie dupa certificatul medicolegal. Nu trebuiau sa constate ca se contureaza o noua infractiune si sa ma cheme sa ma intrebe daca formulez sau nu plangere?

Iar in rezolutia initiala de NUP, s-a retinut ca cercetarile efectuate de politie au avut in vedere infractiunea de vatamare, in conditiile nu aveau nici un act medical care sa contureze aceasta infractiune.
ynocentta a scris:


1-Parcurgeti atent RIL in domeniu ,impotriva actelor/masurilor dispuse de procuror



Nu am reusit sa gasesc pe www RIL-ul de care faceti vorbire. Puteti da o mana de ajutor in gasirea lui? Are vreo relevanta in problema mea?
Daca sunteti arbitru ...clar nu aveti studii juridice iar dorinta dvs. de a va specializa in domeniul dreptului penal, din pacate pentru dvs., nu este suficienta pentru a si reusi sa obtineti ceea ce doriti.

Daca nu veti anula acea declaratie, cu sau fara discurs lacrimogen, nu aveti nici o sansa pentru combaterea NUP-ului.

Alegerea va apartine...


Domeniul in care profesati este unul cumplit de mare si de complex, astfel incat nici nu intentionez sa ma specializez. Dar intrucat am discutat speta mea cu doi avocati si intrucat am obtinut raspunsuri diferite, am hotarat sa fac acest demers pe internet, in speranta ca voi gasi niste raspunsuri care sa incline spre una sau spre cealalta dintre opiniile obtinute.

Prima opinie zice: declaratia data initial nu are nici o valoare intrucat la momentul la care a fost data s-a renuntat asupra infractiunii de "lovire", iar ultrior, cand a aparut certificatul medico-legal, s-a conturat infractiunea de vatamare corporala, care alta infractiune fiind, pot face plangere, fara sa impieteze acea declaratie.

A doua opinie: declaratia initiala e sfanta si produce efecte chiar daca abia ulterior s-au conturat elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala. Si cica nu am cum sa anulez acea declaratie, intrucat nu a existat nici dol si nici violenta la momentul la care ea a fost data.

(sper ca am reprodus bine termenii juridici)

Pe ce va bazati cand afirmati ca daca nu se anuleaza acea declaratie nu mai e nici o sansa in penal? Care sunt sansele reale de anulare a declaratiei?

Pai daca ma iau dupa a doua opinie, mai pot cere pe cale civila repararea prejudiciului?
Va multumesc mult pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Ce ramane in picioare:declaratia de renuntare sau plangerea prealabila? taticu100 taticu100 La multi ani! Pt.lovire , fapta incadrata ca infractiune de CP art.180,al.2 se prevede : . [/i] Conf. art. 279 CPP. < [i]Punerea in ... (vezi toată discuția)
Impacarea partilor - penal alla1975 alla1975 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Doi vecini s-au agresat reciproc, urmarile fiind destul de neplacute pt.amandoi, unul avand fractura de ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala aladin1986 aladin1986 buna. am o intrebare.! cine e dispus/a sa ma ajute cu un raspuns?am lovit un tanar impreuna cu un prieten. dupa cateva lovituri l am lasat jos .costient..acel ... (vezi toată discuția)