avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere prealabila - probleme
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere prealabila - probleme

Speta: sunt arbitru de fotbal. Semnalez un hentz in careu si dictez 11m. Unul dintre jucatori se enerveaza si ma face KO. Imi pierd pentru cateva clipe cunostinta, cad jos unde mai primesc cateva picioare in cap si in zona coastelor. Se incheie meciul si mergem la politie (la aprox. 15 minute dupa eveniment). La politie, tehui de cap cum eram, scriu declaratia la dictarea politistului. Am declarat ca nu doresc sa ma judec cu respectivul pentru lovire si ca nu am nici o pretentie materiala. Ajuns acasa constat ca nu pot manca, ma duc la medic, constat ca am fractura de mandibula si primesc certificat medicolegal cu 35-40 de zile de ingrijiri. La 30 de zile de la eveniment fac plangere prealabila. Procurorul da NUP fiindca am declarat ca nu vreau sa ma judec. Contest, iar primul procuror infirma, motivand ca declaratia mea a vizat infractiunea de lovire, iar plangerea prealabila avea in vedere avea infractiunea de vatamare corporala. Ma aflu in situatia in care procurorul imi spune ca va da din nou NUP intrucat renuntarea mea a vizat "actiunea de lovire" indiferent de consecintele care le-a produs si ca dosarul nu are nici o sansa in instanta (ca se va da achitare) intrucat declaratia mea de renuntare primeaza.

1. Cu ce text de lege pot combate opinia procurorului care in mod inevitabil va da din nou NUP?
2. Daca in instana cu NUP-ul (evident ca primul procuror va mentine rezolutia) am vreo sansa sa arat ca vointa mea declarata in acea renuntare a fost viciata?
3. Mai am sanse la despagubiri in civil daca am declarat la politie ca nu am nici o pretentie materiala de la acel jucator?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: kimbao , utilizator 15:24, 24 Mai 2010
Prima opinie nu este argumentata deoarece :"Infractiunea se consuma in momentul in care se produce rezultatul descris in norma de incriminare adica vatamarea care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel putin 21 zile si cel mult 60 de zile."

Ori in situatia dvs., la momentul scrierii declaratiei, vatamarea corporala exista.

Aparitia ulterioara a certificatului medico-legal...nu schimba, in opinia mea, cu nimic "momentul in care se produce rezultatul descris in norma de incriminare".

La ultima intrebare, fara a studia amanuntit problema dvs., raspunsul este: nu.

Uitati-va putin pe textul art.182 C.pen. poate va ajuta cu ceva.
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Certificatul recomanda 35-40 zile de ingrijiri medicale. De la data emiterii lui au trecut aproximativ doua luni de zile. Sa inteleg ca exista cai prin care zilele de ingrijiri se pot suplimenta? Ar fi minunat fiindca observ ca nu mai este nevoie de plangere prealabila.

Pai declaratia aia nenorocita are valabilitate in conditiile in care evident eram in eroare cu privire la urmarile pe care le-a produs acea lovitura?

Toti mi-au spus pana acum ca, indiferent de acea declaratie buclucasa, pe civil pot cere repararea daunelor. Nu mai inteleg nimic.
Ascultati cu multa atentie opiniile pertinente ale distinsei doamne avocat cermak
RIL=decizia nr XLVIII (48) din 4 iunie 2007 pentru examinarea in interesul legii,
declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie,cu privire la modul de aplicare a dispozitiilor art 278-1 alin 8 lit c) din Codul de procedura penala ,in cazul plangeri formulate impotriva rezolutiei,ordonantei ori dispozitiei din rechizitoriu de neincepere sau de clasare a cauzei
Pai RIL-ul cu pricina nu are treaba in cauza mea. Fiindca nu exista rechizitoriu.

V-as fi mai mult decat recunoscator daca mi-ati da munitie pentru a combate acea declaratie.
kimbao a scris:


3. Mai am sanse la despagubiri in civil daca am declarat la politie ca nu am nici o pretentie materiala de la acel jucator?

Va multumesc.


ynocentta a scris:


3-Da


Ce sa mai cred? ynocentta spune ca se pot obtine daune in civil, iar doamna cermak zice ca NU.

Incep sa cred ca e adevarata zicala: 2 juristi, 3 opinii.

Alte discuții în legătură

Ce ramane in picioare:declaratia de renuntare sau plangerea prealabila? taticu100 taticu100 La multi ani! Pt.lovire , fapta incadrata ca infractiune de CP art.180,al.2 se prevede : . [/i] Conf. art. 279 CPP. < [i]Punerea in ... (vezi toată discuția)
Impacarea partilor - penal alla1975 alla1975 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Doi vecini s-au agresat reciproc, urmarile fiind destul de neplacute pt.amandoi, unul avand fractura de ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala aladin1986 aladin1986 buna. am o intrebare.! cine e dispus/a sa ma ajute cu un raspuns?am lovit un tanar impreuna cu un prieten. dupa cateva lovituri l am lasat jos .costient..acel ... (vezi toată discuția)