avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revendicare pamant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revendicare pamant

Buna ziua ,

Am si eu o intrebare la dumneavoastra . Locuiesc la curte si inca nu am facut actele pe casa , deoarece nu am avut banii necesari. Casa este a bunicului meu , dar are doar o chitanta de mana semnata cu vreo 5 matori cum se facea pe vremuri.
In timp , vecinul de langa casa i-a cerut voie bunicului meu sa intre un metru in terenul nostru sa isi poata construi un garaj mai mare.Ideea e ca nu s-a semnat nimic , a fost doar un acord verbal , dar acum vecinul si-a facut si casa in continuare la garaj , tot un metru in terenul meu .
Daca ma apuc si fac acte pe casa , cum as putea recupera terenul (mentionez ca terenul este de vreo 15 ani ocupat de vecin , dar niciodata nu a platit impozit pe portiunea aceea) sau daca ar fi dificil de recuperat , pot cere o suma de bani pe metrii patrati ocupati de el ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 12:55, 24 Mai 2010
Buna ziua ! Sa inteleg ca nu exista acte pe acel teren ? Cum vreti sa efectuati act translativ de proprietate daca nu exista act de proprietate ?
Primordial este sa desfasurati demersuri de obtinere documente care sa ateste calitatea de proprietar asupra terenului
Ulterior,in baza documentelor de proprietate .,puteti sa ridicati pretentii asupra terenului preluat de vecin
1.Faceti acte prin introducerea unei actiuni in instanta
2.Da, puteti cere contravalorea dreptului de folosinta.
Inainte de orice actiune in instanta, va sfatuiesc calduros sa incercati varianta constatarii dreptului de proprietate pe cale administrativa, denumita generic Ordinul Prefectului, in baza art. 23 coroborat cu 36 din legea 18/1991.
Concret, mergeti cu bunicul frumos la primarie si depuneti un dosar, care va cuprinde:
- cerere;
- schita cadastrala a casei si terenului aferent (rugati expertul sa masoare intreaga suprafata a curtii dvs, inclusiv terenul de care se foloseste vecinul);
- extras din registrul cadastral 1990 si registrul agricol 1986-1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului;
- istoric de rol fiscal;
- acte stare civila bunic (banuiesc ca dansul apare in cele doua registre ca posesor);
- in cazul in care suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea care rezulta din evidentele primariei, veti avea nevoie de declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate.

Actul va iesi pe intreaga suprafata existenta in evidente la 01.01.1990 (pentru imobilul in cauza). Abia apoi, dupa ce veti face cadastrul si intabularea, plus o eventuala dezmembrare, bunicul ii poate vinde vecinului terenul pe care acesta il foloseste.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa proprietate personala curtea si gradina proprietatea statului gabitzu_l gabitzu_l Socrii mei locuiesc la tara. Au cumparat casa cu legea 112 in 1996 si au achitat-o integral in anul 2000. Prin proces cu primaria comunei le-au fost atribuiti ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren wolfyman wolfyman Buna ziua. Tata a mostenit un teren (cu o casa batraneasca) de la mama lui iar mama lui il mostenise de la mama ei. Actul de mostenire vechi al bunicii spune ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune RaresLL RaresLL Buna ziua ! Va scriam acum ceva vreme despre un proces pe care vroiam sa il incep. Am sa reiau in sperata ca va ofer cat mai multe detalii. Bunica si tatal meu ... (vezi toată discuția)