avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenitor cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenitor cu probleme

tatal meu a luat un credit in penultimul an de viata ,dupa ce a divortat de mama mea . in urma divortului , tot ce a obtniut la partaj a cheltuit platindu-si datorii mai vechi.dupa divort nu a mai luat legatura cu noi .dupa ce a murit au inceput sa vina somatii de plata de la banca.mentionez ca nu avea nici o proprietate pe numele lui,
statea cu chirie , dar domiciliul din acte nu si l-a schimbat . trebuie sa platesc eu , fiul lui datoria la banca ?stiu ca nu avea asigurare de viata pentru credit desi a contractat o suma mare 15000 euro . multumesc .m .oprea
?
Cel mai recent răspuns: oprea17 , utilizator 20:35, 25 Mai 2010
Daca mai sunteti in termenul de 6 luni de la decesul tatalui, puteti merge la un notar sa dati o declaratie de renuntare la succesiune, si atunci nu trebuie sa mai platiti nici o datorie.
1. Rudenia cu o anumita persoana este un lucru iar calitatea de mostenitor este altceva. Calitatea de mostenitor presupune vocatie la mostenire + vointa de a mosteni. Cu alte cuvinte: pentru a deveni mostenitor mostenirea trebuie acceptata.
2. Daca dupa moartea tatalui ati fi intrat in posesia unor bunuri ramase de la el, sau ati fi vandut unele bunuri ramase de la el ori le-ati fi dat altor persoane acceptul sa le foloseasca se putea considera ca ati acceptat sa-l mosteniti si ca sunteti mostenitor. In lipsa unor astfel de acte nu-l mosteniti pentru ca nu ati acceptat mostenirea.
3. Asadar, fara actul de acceptare, legea va considera strain de mostenire. Cu alte cuvinte sunteti considerat ca nu sunteti mostenitor si nu aveti nici o obligatie sa platiti ceva in urma tatalui dumneavoastra.
buna ziua .
daca tatal dvs. nu avea in patrimoniu bunuri de valoare, la data decesului , puteti sa nu acceptati succesiunea dupa dansul . astfel, banca nu se va putea indrepta impotriva dvs., pt. a recupera restantele neachitate de catre tatal dvs. defunct .
in acest sens, puteti sa va adresati unui notar din raza ultimului domiciliu al defunctului si sa dati o declaratie de renuntare la succesiune .
Spuneti ca tatal nu avea bunuri pe numele lui. Dar presupun ca avea, ca orice om, niste bunuri nesupuse inregistrarii, inmatricularii, intabularii. Un televizor, un frigider, niscai linguri si furculite, ma rog, tot ce aduna omul pe langa casa. Daca ati luat din acele bunuri, se cheama ca ati acceptat tacit succesiunea si atunci sunteti bun de plata. Nu mai puteti renunta sau, daca o veti face, banca va putea cere instantei sa constate ca odata acceptata tacit succesiunea, succesibilul nu se mai poate lepada de ea printr-un act expres de renuntare.
themis a scris:

Daca ati luat din acele bunuri, se cheama ca ati acceptat tacit succesiunea si atunci sunteti bun de plata. Nu mai puteti renunta sau, daca o veti face, banca va putea cere instantei sa constate ca odata acceptata tacit succesiunea, succesibilul nu se mai poate lepada de ea printr-un act expres de renuntare.

Oh, Themis, ce placere :bow:
Perfect de acord cu dumneata insa sunt curios sa stiu cum va proba banca acceptarea tacita a mostenirii. Greu de crezut ca are personal care sa mearga sa stea de vorba cu vecinii si sa se orienteze sa vada care dintre ei ar fi dispus sa mearga la instanta ca martor. Vorba latinilor "non lex deficit sed probatio" adica nu temeiul legal ne lipseste cu dovada starii de fapt.

Alte discuții în legătură

Pot deveni bun de plata pt creditele tatalui, chiar daca nu sunt succesor? katiakatia katiakatia Tatal meu care a decedat, avea 2 credite la banci. Cel de la BRD avea asigurare de viata, celalalt... nu stiu. Cei de la BRD au sunat sa duc un dosar la ... (vezi toată discuția)
Notificare cezar_iul cezar_iul in cazul in care cineva s-a sinucis si avea o datorie bancara cine se obliga sa o plateasca? persoana nu era casatorita, nu are giranti iar apartamentul in ... (vezi toată discuția)
Datorie lasata la banca mostenitorului Sionut01 Sionut01 Buna ziua! Am o problema, as dori va rog sa ma lamuriti. In urma cu 3 ani tatal prietenei mele mai avea o datorie la banca in valoare de ~5000lei, intre ... (vezi toată discuția)