avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi

Joi, 8 mai, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la invoire??
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la invoire??

Salut, am o mica problema. Lucrez la o firma de instalati sanitare , salariu e de 4 milioane, in cartea de munca sunt trecuta secretara desi eu fac contabilitate, lucrez 8 ore pe zi si cateodata mai mult.
Am tot cautat in Codul muncii daca exista dreptul la invoire.De 2 saptm ma duc la dentist si trebuie sa ma invoiesc odata sau maxim de 2 ori pe saptm , sa pelc mai deveme cu o ora sau 30 de min. Nu imi convine sa imi taie din salariu pt simplu motiv ca plec mai devreme . Exista oare o lege care sa protejeze salariatul in asfel de probleme?
Legat de salariu pe langa cei 4 milioane mai primesc bonuri de masa (20 buc), sunt singura cu salariul minim din firma si as vrea sa demisionez pe cale amiabila desi nu cred ca o sa reusesc. Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: dumitrulaura , utilizator 18:32, 18 Aprilie 2007
~ Conținut șters la cerere ~
nu exista demisie amiabila. contractul de munca poate inceta prin demisie - depusa de salariat, inregistrata la firma, termen de preaviz de 15 zile sau prin acordul partilor - daca va intelegeti cu conducerea sa plecati la o anumita data.
Fac un tratament la dentist si ma gandeam sa vorbesc cu doctorita sa imi dea o hartie semnata si cu parafa prin care sa motivez invoirea. Poate in acest mod nu mai au motiv sa imi taie din salariu. Daca imi fac programare la medic iar in ziua respectiva angajatorul se ridica cu pretentia de a nu mai pleca sau de a mai ramane dupa program sa ii pot contesta hotararea. Lucrez la patroni si cand deja zic ca programul s-a terminat si plec se uita urat la mine de parca nu ar fi normal. Nu as putea sa renunt la pauza de masa sau altceva pentru a putea pleca cand am nevoie? Uita ca sunt zile cand stau pana tarziu iar orele suplimentare nu sunt platite...anyway legat de demisie stiu ca o sa am probleme ca nu o sa accepte. Legat de salariu se poate face ceva? Chir nu exista nimic care sa ma protejeze si pe mine ca angajat?Cum as putea sa formulez demisia pentru a nu putea fi contestata si pt a nu ma afecta pe viitor ?Stiu ca se poate demisiona conf art 55 lit b sau, am auzit la un prieten, din motive personale si ca nu sunt obligata sa le spun motivul demisiei.
De ce nu iti iei concediu de odihna -pt.ziua cand te duci la dr.?
Referitor la demisie , demisia este un act unilateral de vointa. Cf. art. 79 CM salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Insa exista un termen de preaviz pe care trebuie sa-l respecti Iti poti da demisia fara termenul de preaviz numai daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz cristina1610 cristina1610 buna seara, ma adresez celor care se pricep la codul muncii...pe data de 18.11.11 mi am dat demisia...din cauza unor situatii tensionate, am refuzat sa ma ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ruxandra-maria ruxandra-maria Buna ziua! Spuneti-mi va rog daca-mi pot anunta demisia si din acel moment sa nu ma mai prezint la servici.Vreau sa plec la munca in strainatate, iar daca ... (vezi toată discuția)
Demisie cu plecare imediata din tara pr0fu pr0fu Buna ziua. Am si eu urmatoarea problema: vreau sa demisionez de la firma la care lucrez si sa plec 10 zile in alta tara. intrebarea mea este urmatoarea daca nu ... (vezi toată discuția)