avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua! Spuneti-mi va rog daca-mi pot anunta demisia si din acel moment sa nu ma mai prezint la servici.Vreau sa plec la munca in strainatate, iar daca contractul mi se aproba in maxim 3 zile trebuie sa parasesc tara.Cum pot rezolva cu actualul job.Nu pot anunta din timp pt ca nu stiu sigur daca-mi va fi aprobat contractul cu cei din afara.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:11, 1 Octombrie 2013
Nu puteti sa va prezentati demisia si de a doua zi sa nu mai veniti la serviciu, codul muncii instituie un termen de preaviz. Exista o exceptie totusi, respectiv daca angajatorul renunta de buna voie la termenul respectiv.
Se poate demisiona fara preaviz numai daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Se poate asa ceva prin doua modalitati:
- art.81 alin.8 C.mun : Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

- art.81 alin.7 c.mun.: angajatorul renunta in totalitate la efectuarea preavizului.
Demisia fara preaviz este posibila in cazul in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin CIM. Demisia este un act unilateral de vointa a salariatului si implica un preaviz acordat angajatorului, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contract sau CCM aplicabil si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, 45 de zile pentru functii de conducere. In situatia dvs. este recomandata incetarea CIM prin acordul partilor, in temeiul art.55 lit.b) din C.Muncii.
reanimez aceasta dezbatere dar din celalat punct de vedere. in calitate de angajator ce masuri pot lua impotriva unui angajat care:
- isi da demisia dar nu se mai prezinta de a doua zi la servici?
- nu se mai prezinta la servici fara sa-si dea demisia in mod oficial sau nici macar nu-si anunta intentia de a pleca.
Pe cererea de demisie ce rezolutia a dat angajatorul ? Cu sau fara preaviz?

Alte discuții în legătură

Nerespectare preaviz dupa demisie Madalinaioana11 Madalinaioana11 Buna ziua, Mi-am dat demisia pe data de 1 a lunii si au refuzat propunerea de a pleca in 10 zile de preaviz. Ma obliga contractual la 20 zile. Mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Instiintare preaviz Oliviu22 Oliviu22 Dupa ce m-am intors inainte de termenul dorit de angajator dintr-o delegatie in afara tarii, acesta \"m-a rugat\" sa demisionez. Am acceptat sa demisionez cu ... (vezi toată discuția)
Plecare de la locul de munca ttudor1978 ttudor1978 Am o intrebare..si o rugaminte daca ma poate ajuta cineva.Vreau sa plec de la locul de munca si u stiu cum sa procedez.Adica as vrea daca-mi puteti spune cum ... (vezi toată discuția)