Buna ziua! Spuneti-mi va rog daca-mi pot anunta demisia si din acel moment sa nu ma mai prezint la servici.Vreau sa plec la munca in strainatate, iar daca contractul mi se aproba in maxim 3 zile trebuie sa parasesc tara.Cum pot rezolva cu actualul job.Nu pot anunta din timp pt ca nu stiu sigur daca-mi va fi aprobat contractul cu cei din afara.
iese din calcul orice discutie la raspunsurile pe care le poate da angajatorul, desi sigur ca sunt importante, dar sa facem abstractie.
Intrebarea e daca ne pleaca un angajat cu sa fara demisie, noi, angajatorii ce masuri putem lua impotriva lui. adica daca eu l-as da afara fara motiv intemeiat sau fara preaviz el poate face plangere la ITM si eu pot fi amendat, poate obtine o hotarare judecatoreasca privind repunerea in functie si plata salariului din urma s.a.m.d
in compensare, din cate pot eu sa imi dau cu parerea, angajatorii nu au nici o pargie prin care ar putea un angajat sa nu plece din firma fara a respecta conditiile contractului de munca si implicit Codul Muncii.
Astept sa fiu contrazis
Stabilirea legalitatii sau nelegalitatii unei decizii nu intra in competenta ITM-ului , ci a instantei de judecata.
Daca este vorba despre o demisie cu preaviz, atunci angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.
Daca est vorba despre o demisie fara preaviz, angajatorul are posibilitate sa conteste aceasta decizie a angajatului in instanta. Va trebui sa faca dovada ca a respectat obligatiile asumate prin c.i.m. , inclusiv cele mentionate de salariat si care au dus la decizia acestuia de a demisiona fara preaviz.
O concediere nelegala stabilita in instanta poate atrage : reintegrarea salariatului concediat si plata unor despagubiri in sarcina angajatorului.
dezbaterea asta s-ar vrea un semnal de alarma pentru angajatori deoarece, cel putin ian aceasta privinta, suntem total dezavantajati in fata angajatilor.
daca noi angajatorii nu respectam o prevedere cat de minora cu privire la conditiile de angajare riscam amenzi monumentale.
daca un angajat se hotaraste el sa plece de la mine si sa ma lase descoperit cand mi-e lumea mai draga eu nu am nici o parghie de constrangere si nici codul muncii nu prevede nici cea mai mica sanctiune in acest caz.
Luam ca exemplu un magazin mic, desi nu ete cazul de fata, in care lucreaza doar 2 angajati. daca pleaca unul pe nespusa masa te lasa descoperit si nu este foarte simplu de a gasi un om potrivit pentru ce ai nevoie. daca doamne fereste il dai tu afara se duce cu jalba-n protap la ITM si o pui de 100 milioane amenda. daca pleaca el 0 sanctiuni
din nou, spuneti-mi ca ma insel
Instiintare preaviz
Oliviu22
Dupa ce m-am intors inainte de termenul dorit de angajator dintr-o delegatie in afara tarii, acesta \"m-a rugat\" sa demisionez. Am acceptat sa demisionez cu ... (vezi toată discuția)