BODEALEX a scris:
In Legea 53/2003 actualizata 22.04.2007 nu se mai mentioneaza procentul de 75 % , ca obligatie de plata salariala a angajatorului , in cazul "somajului tehnic".
In legea initiala se prevedea :
Capitolul 4
Suspendarea contractului de muncă
Art. 45 - Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului pentru următoarele motive:
a) ca sancţiune disciplinară;
b) pe durata anchetei disciplinare, în condiţiile legii;
c) detaşare;
d) şomaj tehnic;
e) pe durata lock-out-ului,
Art. 46 (1) - ªomajul tehnic reprezintă imposibilitatea temporară a continuării activităţii de către angajator, pentru motive economice obiective.
(2) ªomajul tehnic nu poate dura o perioadă mai mare de 3 luni într-un an calendaristic.
(3) Pe durata şomajului tehnic salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
(4) Pe perioada şomajului tehnic salariaţii vor beneficia de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător postului deţinut.
(5) Modul concret în care salariaţii vor executa obligaţia de a se afla la dispoziţia angajatorului, precum şi valoarea indemnizaţiei de care beneficiază salariaţii în perioada şomajului tehnic se stabileşte în condiţiile legii şi ale contractelor colective de muncă aplicabile.
In aceasta situatie ramane dupa parerea mea , la latitudinea angajatorului daca acorda si ce procent de plata pe perioada "somajului tehnic".
Si in codul muncii actual se prevede obligatia de a platii 75 % din salariul de baza in cazul intreruperii activitatii:
Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75 % din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Nu se mai prevede o durata maxima de stagnare a productie................aceasta este deosebirea.
Dar cum nici o societate nu va face cheltuieli fara beneficiu, perioada de stagnare va fi cat mai mica posibil.