avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC

-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 5 Decembrie 2011
Este vorba de o intrerupere temporara a activitatii firmei incepand cu luna decembrie. Din cate am vb cu colegii, acestia mi-au spus ca termenul legal ar fi de 3 luni intr-un an calendaristic. Va multumesc!
Asa cum am spus legea nu specifica nici un termen minim in care angajatorul poate intrerupe activitatea cu mentinerea contractelor individuale de munca si cu plata a cel putin 75 % din salariul de baza.
~ Conținut șters la cerere ~
"Indemnizatie de 75% din salariul de baza" - Este vorba de salariul brut inscris pe cartea de munca sau din salariul net?
BODEALEX a scris:

In Legea 53/2003 actualizata 22.04.2007 nu se mai mentioneaza procentul de 75 % , ca obligatie de plata salariala a angajatorului , in cazul "somajului tehnic".
In legea initiala se prevedea :

Capitolul 4
Suspendarea contractului de muncă

Art. 45 - Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului pentru următoarele motive:
a) ca sancţiune disciplinară;
b) pe durata anchetei disciplinare, în condiţiile legii;
c) detaşare;
d) şomaj tehnic;
e) pe durata lock-out-ului,

Art. 46 (1) - ªomajul tehnic reprezintă imposibilitatea temporară a continuării activităţii de către angajator, pentru motive economice obiective.
(2) ªomajul tehnic nu poate dura o perioadă mai mare de 3 luni într-un an calendaristic.
(3) Pe durata şomajului tehnic salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
(4) Pe perioada şomajului tehnic salariaţii vor beneficia de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător postului deţinut.
(5) Modul concret în care salariaţii vor executa obligaţia de a se afla la dispoziţia angajatorului, precum şi valoarea indemnizaţiei de care beneficiază salariaţii în perioada şomajului tehnic se stabileşte în condiţiile legii şi ale contractelor colective de muncă aplicabile.

In aceasta situatie ramane dupa parerea mea , la latitudinea angajatorului daca acorda si ce procent de plata pe perioada "somajului tehnic".

Si in codul muncii actual se prevede obligatia de a platii 75 % din salariul de baza in cazul intreruperii activitatii:

Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75 % din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Nu se mai prevede o durata maxima de stagnare a productie................aceasta este deosebirea.
Dar cum nici o societate nu va face cheltuieli fara beneficiu, perioada de stagnare va fi cat mai mica posibil.

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic B.E.C. ARION B.E.C. ARION -care este procedura de acordare a somajului tehnic si ce presupune aceasta in conditiile ordonantei 28/2009 (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii Raluca Pamfil Raluca Pamfil Buna ziua. Am o problema si as vrea sa o rezolv legal si bine pt. toata lumea. Firma noastra se confrunta cu probleme financiare si fiind si in domeniul ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)