avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC

-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 5 Decembrie 2011
Puteti avea 2 locuri de munca in acelasi timp, doar ca trebuie sa alegeti doar unul care se considera functie de baza( la care tineti cartea de munca si beneficiati de deduceri)

Nu este obligatoriu sa anuntati angajatorul la care acum sunetti in somaj tehnic.
Dar, penrtu ca pe perioada ST sunteti la dispoziatia acestuia, el va poate recheme oricand la serviciu, caz in care daca progamele de la cele 2 slujbe se suprapun, va trebui sa luati o decizie.
Daca puteti tine ambele joburi, foarte bine.

Asazisul somaj tehnic nu are nici-o legatura cu somajul de la stat, ca urmare nu exista nici-o interdictei legala de a fi in ST (contract suspendat) la o firma si de a avea un alt contrart in acelasi timp.

Deci, spor la munca!
Cu cat timp inaintea reluarii activitatii (suspendarea fiind temporara -somaj tehnic ) se depune Decizia de reluare a activitatii si ciu cat timp inainte trebuie instiintati angajatii ? ( trebuie sa semneze ? )

1. Cand s-a intrerupt temporar activitatea unitatii, in decizia aferenta trebuia sa se scrie si perioada de intrerupere.
2. Deoarece salariatii sunt la dispozitia unitatii in aceasta perioada ei trebuie sa fie oricand gata sa isi reia activitatea. Totusi cred ca trebuie anuntati cu cel putin doua zile inainte. Legea nu spune cum dar eu cred ca se pot anunta si telefonic sau prin e-mail. E mai rapid si mai ieftin. Nu e nevoie sa semneze ca au fost anuntati.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns .

In decizie se mentioneaza data de la care a inceput suspendarea , nu este specificata data inceperii .
In ordonanta 28 din 2009 este mentionata perioada de 3 luni pentru acordarea de facilitati pentru somaj tehnic iar in legea de aprobare sunt 90 zile calendaristice .. ce sa intampla in situatia in care dupa doua luni consecutive cu 31 de zile exemplu iulie , august urmate de septembrie o luna cu 30 de zile calendaristice se depasesc cele 90 de zile calendaristice .. ?
Cele 90 de zile calendaristice se refera la perioada in care un singur salariat se afla in somaj tehnic ?

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic B.E.C. ARION B.E.C. ARION -care este procedura de acordare a somajului tehnic si ce presupune aceasta in conditiile ordonantei 28/2009 (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii Raluca Pamfil Raluca Pamfil Buna ziua. Am o problema si as vrea sa o rezolv legal si bine pt. toata lumea. Firma noastra se confrunta cu probleme financiare si fiind si in domeniul ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)