Buna ziua.Problema mea este urmatoarea: tata mort in 2001,mama in viata noi 3 frati.Succesiunea s-a facut la un notar doar pe un apt. cu 3 camere( fiind mai multe bunuri) in 2009.Personal n-am primit nici un act in urma acestei succesiuni,actele sunt la mama spunindu-mi ca nu am niciun drept ,apt. este al unui frate(asa vrea ea).Ce pot face sa-mi recuperez acel act? Va multumesc.
Puteti sa va adresati notarului public la care a fost dezbatuta succsesiunea.
Cu siguranta ca acesta va va elibera o copie a certificatului de mostenitor.
Cum s-a dezbatut succesiunea in lipsa dvs. ?
Daca nu ati fost renuntator, puteti solicita Notariatului respectiv o copie dupa certificatul de mostenitor. Daca nu cunoasteti notarul la care s-a dezbatut succesiunea, solicitati Camerei notarilor publici din judetul unde defunctul a avut ultimul domiciliu, o astfel de copie.
Deschiderea succesiunii (care se face prin moarte) si dezbaterea ei se face pentru intreg patrimoniul defunctului, iar nu pentru un bun. Probabil ca asa stiti dvs. sau ca persoana care a cerut dezbaterea succesiunii asa a declarat (ceea ce presupune riscul savarsirii infractiunii de fals in declaratii, daca declaratia falsa ascunde cu intentie anumite bunuri, in fata notarului ori a instantei unde s-a dezbatut succesiunea). Bineinteles ca, ff'iica fiind, aveati dreptul la succesiunea tatalui dvs., iar la in momentul cand a cerut deybaterea succesiunii, mama dvs. trebuia sa va declare ca succesori. Altfel, din nou este o potentiala infractoare.
Eu va sfatuiesc sa va duceti la notarul unde stiti ca s-a dezbatut succesiunea si sa formulati o cerere referitoare la:
1. momentul exact al depunerii cererii de dezbatere a succesiunii
2. cine a formulat cererea
3. mostenitorii declarati de cel ce a formulat cererea de dezbatere
Va trebui sa va declinati calitatea de mostenitor si sa atasati actele care dovedesc aceasta calitate. Bineinteles ca va trebui sa oferiti detaliile necesare referitoare la defunct (si o copie dupa certificatul de deces.)
Daca nu stiti notarul, indreptati aceeasi cerere catre Camera Nationala a Notarilor Publici.
O alta solutie ar fi sa cereti chiar dvs. dezbaterea succesiunii tatalui decedat, daca ati facut acte de acceptare tacita a succesiunii.
La fel de indicat ar fi sa angajati un avocat pentru a studia concret detaliile problemei dvs. si in fct. de actele si datele pe care le detineti, sa decida caile cele mai potrivite. Spun aceasta deoarece, situatia descrisa de dvs. (nu foarte exact) poate imbraca aspecte legale multiple (inclusiv de natura penala) si poate determina actiuni concrete foarte diferite din punct de vedere juridic. In raport de variantele prezentate, adaptate situatiei concrete, veti decide impreuna, functie de ceea ce doriti, care este calea optima de ales.
Acte proprietate
cezar2011
buna ziua
va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema
Tatal meu a murit in 1978.
Mama sustine (actele le-a pierdut) ca a fost facuta succesiunea unde ... (vezi toată discuția)