avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune "cu cantec"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune "cu cantec"

Buna ziua!
In anul 1988 mama mea in varsta de 42 ani a decedat ,ramananand in viata tatal ,eu si fratele meu.In timpul casatoriei au realizat impreuna o casa,masina si strictul necesar.In anul 1993,tatal meu a inceput o relatie de concubinaj cu o alta femeie.In 1994 tata a mai mostenit de la parintii sai o suprafata de teren si un imobil.Prin anul 1995 a vandut toate aceste bunuri facand o taxa de succesiune la care eu si fratele meu nu am participat,desi eram majori amandoi(22 si respectiv fratele25 ani).Intre timp tata a mai primit in urma nu stiu carei legi o suprafata de teren de pana la 50ha.(cca.48-49ha)pe care le-a instrainat.
1. Era normal sa participam la succesiunea facuta de pe urma mamei?
2. Cum pot sa aflu la ce notar sa facut succesiunea ,ca sa aflu daca nu cumva a declarat pe propria raspundere ca nu exista si alti mostenitori?
Tatal meu si concubina traiesc intr-un apartament proprietate a tatalui meu din anul 1999 . In anul 2006 femeia cu care traieste in concubinaj l-a convins sa faca acte la starea civila,devenind oficial sotia acestuia.Aceasta fameie mai are doi copii dintr-o casatorie anterioara.

3. In cazul unui deces al tatalui ce sanse avem noi-copii lui la acest apartament?
4. La imobilul si suprafata de 50ha.mostenita de la parintii(sau bunicii)tatalui meu aveam si noi copii cota parte??

In cazul in care exista neclaritati va stau la dispozitie cu informatii suplimentare!
Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 18:03, 28 Septembrie 2009
Stimate Gigione,
La succesiunea de pe urma mamei tatal dvs era obligat sa va cheme la notariat in calitate de mostenitori legali (descendenti de rangul I).
Pentru a verifica la ce notariat s-a dezbatut succesiunea va recomand sa mergeti la camera Notarilor Publici din orasul unde a avut ultimul domiciliu mama dvs si sa solicitati sa vi se comunice ce notar a dezbatut succesiunea si datele lui de contact--adresa , nr de telefon!
Mergeti la acel notar si solicitati-i sa va arate dosarul succesoral.In acest fel veti vedea daca tatal dvs v-a declarat ca mostenitori (desi eu am presimtitrea ca ati fost decazuti din drepturi ca renuntatori la succesiune prin neacceptare) sau nu. Ulterior , in functie de raspunsul primit , puteti purta o discutie foarte serioasa cu tatal dvs fiindca , daca a omis sa precizeze ca mai sunt 2 mostenitori legali , a savarsit deja mai multe infractiuni(fals in declaratii , fals intelectual , uz de fals)
Referitor la un eventual deces al tatalui dvs , in cazul in care nu vinde toate bunurile pe care le detine in timpul vietii , aveti dreptul la 3/4 din masa succesorala , restul de 1/4 cuvenindu-i-se sotului supravietuitor (conform legii319/1944)
Si acum referitor la vanzarea terenurilor si bunurilor mostenite de catre tatal dvs de la parintii sai. Dvs nu aveti nici un drept asupra acestor bnuri fiind mostenirea directa a tatalui. El poate dispune oricum doreste de ele , lucru care de fapt s-a si intamplat!Numai in cazul decesului sau veti mosteni cota prevazuta de lege!B-)
SUCCES!
=D>
buna dimineata .
pentru a afla daca tatal dvs a dezbatut succesiunea dupa mama dvs ., va puteti adresa Camerei Notarilor Publici cu o cerere in acest sens.
in cazul in care a procedat la dezbaterea succesiunii si in consecinta nu v-a instiintat si pe dvs , respectiv fratele dvs, va trebui sa va adresati instantei de judecata , solicitand anularea certificatului de mostenitor al tatalui dvs .

in ceea ce priveste bunurile pe care tatal dvs le-a mostenit de la parintii dansului, acestea constituie bunuri proprii si tatal dvs putea dispune de ele dupa bunul sau plac .
de asemenea , tatal dvs mai detine in proprietate un bun imobil , proprietate personala .
in cazul decesului dansului , dvs si fratele veti avea dreptul la o cota/parte din acest imobil , in calitate de descendenti ai sai .
de asemenea si sotia sa va avea dreptul la o cota - parte , de 1/4 din acest imobil . copiii sotiei tatalui nu vor avea dreptul la imobilul in cauza , intrucat acesta este bunul propriu al tatalui dvs .
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul promt pe care l-am primit din partea Dvs.
La Camera Notarilor Publici ce date trebuie sa stiu pentru a gasi notarul care a facut succesiunea? Adresa imobilului,numele defunctuluisau vreun numar de inregistrare de care eu nu am cunostiinta? Din pacate nu stiu luna si nici anul cand s-a dezbatut succesiunea.Stiu doar anul cand tatal meu a instrainat aceste bunuri.
Ce informatii trebuie sa am pentru a rezolva aceasta problema?
La Primaria Orasului se poate afla? Ce trebuie sa cer?
Va multumesc pentru rabdare!!
Nu trebuie sa stiti nimic domnule!:D
Va trebuie o copie dupa certificatul de deces al defunctului , dupa certificatul dvs de nastere ca sa demonstrati legatura de rudenie si dupa actul dvs de identitate!
Si v-am spus : trebuie sa mergeti la Camera Notarilor Publici din localitatea unde a decedat defunctul! Nu la primarie , nu la prefectura!B-)
SUCCES!
=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este procedura pentru a fi declarat mostenitor ? Tdorneanu Tdorneanu Buna ziua, Mi-a murit mama acum 5 luni. Tatal meu a ramas in casa locuita de mama. Suntem doi la parinti: eu si cu fratele meu. Pe actul de proprietate al ... (vezi toată discuția)
Succesiunea oanastnc oanastnc Suntem un frate si o sora la parinti(ambii adulti) , tatal nostru a decedat in iunie 2015, mama noastra doreste sa facem succesiunea pina la implinirea unui an ... (vezi toată discuția)
Dreptul la succesiune coddani coddani as avea nevoie de o informatie in problema mea. suntem 4 frati (toti suntem majori), iar in primavara anului 2009 mama noastra a decedat; la 3 luni dupa ... (vezi toată discuția)