@legally :) Buna seara,
Ipotetic, atunci cand ti se atribuie in natura un bun imobil, pe calea partajului si cand instanta constata ca celalalt sot are contributie "ZERO" la dobandirea respectivului bun, pe cale de consecinta, acesta urmeaza a fi evacuat din imobil/le, daca exista capat de cerere in acest sens, evident.
Daca vrei sa-ti explic/detaliez, astept mesajul tau, stii cum este, teoria ca teoria dar "practica te omoara"!.:):):)
@buna dimineata @ cermak guianu, m-am conformat si am trimis mp in vederea unor explicatii. Fiindca Sunt cu adevarat nelamurita , adica daca eu am fost casnica si ca atare in timpul casatoriei n-am avut nici o contributie la achizitionarea unui imobil, la constructia unei case, daca sotul cere evacuarea mea, as putea fi aruncata in strada? asa, pur si simplu? :(( e adevarat ca teoria zice ca exista o prezumtie de contributie egala a sotilor si ca pana si munca femeii in gospodarie , ca si cresterea copiilor , se considera munca in filosul familiei. Insa teoria nu se aplica si in practica? N u spun ca sotul nu ar putea obtine mai mult , prin cine stie ce mijloace, ca va face dovada unei contributii majoritate, insa contributia sotiei zero ma cam intriga....:hm:
Buna dimineatza legally :)
Imi cer scuze ca am intarziat cu raspunsul, dar...mai am si alte "treburi de rezolvat" insa, intotdeauna imi fac timp pentru prieteni.
Deci, exista prezumtia de bunuri comune pentru orice bun achizitionat in timpul casatoriei.
In "dreptul de proprietate comuna al sotilor", autor Dumitru Lupulescu, in capitolul 2, "categorii de bunuri proprii" lit.F, pag.106, se spune cam asa:
"Bunurile prevazute in art.31 lit.f din Codul familiei devin proprii ca urmare a aplicarii principiului subrogarii reale cu titlu universal."
Astfel, daca unul dintre soti, cu fonduri provenind din vanzarea bunurilor proprii sau cu sume donate, sa zicem de parinti, sau prin contracte de schimb (unul din soti avea un apartament bun propriu de dinainte de casatorie si a facut un schimb, cu un alt apartament, in timpul casatoriei) a contribuit "in tot" la plata pretului unui bun imobil cumparat in timpul casatoriei, instanta va constata acest lucru si va dispune in consecinta.Contributia celuilalt sot va fi clar "ZERO"...chiar si practica judiciara in materie se pronunta in acest sens.
Desigur, insa ca toate aceste lucruri, vor trebui dovedite, intr-un proces de partaj.Userul care a pus intrebarea nu a detaliat modul in care bunurile comune au fost dobandite insa...raspunsul meu, a pornit de la o situatie ipotetica :)
Nu vad in situatia asta, nici o legatura cu "munca femeii in gospodarie"...
Buna dimineata. Adevarat, userul nu a mentionat nimic despre provenienta sumelor cu care a achizitionat imobilele. Fiindca era de inteles ca , in ipoteza in care banii proveneau din mostenire , donatie sau instrainarea unor bunuri proprii, imobilele in cauza ar fi fost ale lui in proportia cu care ar fi contribuit .
Insa cum nu a mentionat nimic in acest sens, pornim de la faptul ca ,,bunurile dobandite in timpul casatoriei devin de la data dobanditii lor bunuri comune" . Si cum legea prezuma o contributie egala a sotilor, se pare ca sotia , careia ii apartine, fie si doar prezumat , o cota de 50 % din bunuri, nu are cum sa fie evacuata din partea ei de proprietate.
Sigur ca un proces de partaj e de cele mai multe ori un razboi si ca ideal ar fi ca sotii sa nu ajunga in insatnta...dar daca unul dintre ei nu cedeaza...ar trebui sa stie ce ii asteapta.
Multumesc pentru precizare :bow:
Multumesc pentru raspunsuri.
Bunurile au fost obtinute in parte prin donatie (catre sot) si restul din salariul sotului.
Inteleg ca se va tine cont si de interesul copilului si atunci cum se impart bunurile ? I se va atribui sotiei o proprietate in instanta ? Adica se va tine cont de interesul copilului indiferent de contributiile sotilor la proprietati ? Cum se rezolva asta in practica ?
Multumesc,
Florin