Buna ziua. Am mai deschis acest subiect pe forum, acum vin cu completari. Speta cu care ma confrunt este urmatoarea: Am fost respins la inscrierea la masa credala a debitorului X pe motiv de tardivitatea introducerii cererii de creanta. Debitorul x se afla in procedura simplificata a insolventei - faliment.
Ma gandisem sa introduc o cerere de chemare in judecata pe cale de ordonanta presedintiala( cum am spus anterior) dar intru sub incindenta art 36. din legea insolventei si este problematica. Problema suna in felul urmator: pe cale de civil mai exista vreo posibilitate de recuperare a acestei datorii? fiindca prin faliment se va ajunge la dizolvarea debitorului si practic cu suma noastra ( care e posibil sa nu mai fie in patrimoniul firmei ) ce se intampla? Care ar fi posibilitatea de recuperare?
Am ajuns la concluzia formularii uneri actiuni pe cale de drept penal ( ca ultima solutie), fiindca conform art 19. alin 2 C.p.c. prevede ca penalul tine pe loc civilul pana la solutionarea definitiva a cauzei penale. As dori niste recomandari intru formularea actiunii si incadrarea ei in lege. Va multumesc.
Lipsa dumneavoastra de interes se pedepseste in civil, prin decaderea dreptului de a formula declaratie de creanta. Cu privire la penal eu cred ca va pierdeti timpul.
interesant de stiut ar fi faptul daca in contabilitatea debitorului X apare suma datorata creditorului caruia i s-a respind dreptul de inscriere la masa credala. de asemenea, administratorul/lichidatorul judiciar al debitorului X a comunicat creditorului "nepasator" faptul ca debitorul sau este in insolventa si ca trebuie sa se inscrie la masa credala?
În calitate de practician în insolvenţă, pot să vă spun din punctul meu de vedere că nu mai aveţi posibilitatea recuperării creanţei. Dacă deschideţi acţiune pe civil , cauza se suspendă deoarece debitorul este în insolvenţă. Dacă mergeţi pe penal nu ştiu ce veţi rezolva pentrucă oricum dreptul d-voastră asupra creanţei nu l-aţi putut valorifica aşa cum legea prevede.
Nu ne-aţi spus de ce nu v-aţi înswcris în termenul stabilit de către instanţă.
Recurs aţi făcut? Ati verificat daca nu cumva s-a prelungit termenul de intocmire a tabloului preliminar ? Sunt situatii de care v-ati mai putea agata in conditiile in care ati recurat incheiere respectiva.Veriificati si daca ati fost notificat,etc
@ baloi gica: am facut cerere de repunere in termen care a fost respinsa pe motiv de tardivitate, am facut si recurs la inchieierea prin care ni s-a respins cererea de repunere in termen si si aceea a fost respinsa tot pe acelasi motiv. Acum inca ma gandesc la introducerea unei ingradiri a dreptului nostru pe cale de ordonanta presedintiala, insa nu prea am feedback din jurisprudenta.
Poate va ajuta, este o cauza inca pe rolul unui Tribunal: DNA a trimis in judecata pe langa alti inculpati si o persoana juridica( pt. art 215 c,pen). Intre timp s-a deschis procedura insolventei dar DNA a cerut si i s-a admis, suspendarea PROCEDURII INSOLVENTEI , pana la solutionarea procesului penal.
Acum si o intrebare, daca tot am deschis acest subiect: ce parere aveti : era bine sa se suspende procedura insolventei sau nu, avand in vedere ca trebuie sa se recupereze niste debite(insolventa) dar si daune materiale( parti civile, proces penal)?