avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... terenul lui. casa noastra?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

terenul lui. casa noastra?

buna ziua,
un ajutor de la specialisti, va rog. Sotul meu are un teren cumparat inainte de casatoria noastra. Anul acesta vrem sa ne facem casa pe acel teren. Toate actele, avizele sunt pe numele lui deoarece terenul e pe numele lui. Vrem sa fim trecuti pe actul de proprietate al casei amandoi. O precizare: inca nu am depus dosarul pentru autorizatia de constructie a casei. Ce putem face? multumesc
Cel mai recent răspuns: omatcons , utilizator 19:07, 9 Mai 2023
tinind cont de faptul ca imobilul este edificat in timpul casatoriei acesta intra in categoria bunurilor comune dobindite in timpul casatoriei, acest imobil avind acest regim legal, chiar daca pe actul de proprietate este trecut unul sau ambii soti. in cazul unui eventual divort si partaj numai acesta poate face obiectul impartirii(dar si celelalte bunuri dobindite in timpul casatoriei) nu si terenul pe care ste construi, terenul fiind bun propriu si exclusi al sotului.
multumesc. asta stiu ca toate bunurile se impart. Vreau sa fim trecuti ambii pe actul de proprietate din motive clare: in Romania nu se poate depune o hartie (la E-On) fara sa fie prezent proprietarul, sau la cadastru. Si uneori sotul meu nu este disponbil si se intarzie lucrurile. De asta dorim sa fim trecuti, sa ne descurcam usor cu birocratia
E firesc sa doriti sa fiti trecuti amandoi, atata vreme cat constructia este bun comun iar dumneavoastra dobanditi un drept real de superficie asupra terenului.

Odata cu depunerea documentatiei la OCPI in vederea intabularii mentionati ca doriti intabularea constructiei pe numele ambilor soti. Depuneti si o copie legalizata a certificatului de casatorie.

themis a scris:

Odata cu depunerea documentatiei la OCPI in vederea intabularii mentionati ca doriti intabularea constructiei pe numele ambilor soti. Depuneti si o copie legalizata a certificatului de casatorie.


Multumesc mult pentru raspuns. Mai am o intrebare. Pot deveni si coproprietara a terenului?
Da. Prin donarea de catre sot a unei cote. Donatie care este insa revocabila la simpla dorinta a sotului donator.

De cumparat nu puteti cumpara de la el, vanzarea intre soti fiind prohibita de legea noastra.

Alte discuții în legătură

Intabulare casa camelia_b camelia_b Buna, Vreau sa stiu ce solutie exista ca atunci cand vom intabula casa construita de mine si sotul meu, pe actul de proprietate sa fim amandoi trecuti. ... (vezi toată discuția)
Intabulare pe baza actului de donatie cristinaada cristinaada Buna ziua, sotul meu a primit prin act de donatie, in timpul casatoriei, de la mama lui un teren si autorizatia de construire emisa pentru construirea unei ... (vezi toată discuția)
Bună seara! cum pot clarifica regimul juridic al unei constructii, intrucat nu detin titlu de proprietate asupra terenului. soțul a primit prin succesiune, în urma decesului ... ANDRE- IA ANDRE- IA Bună seara! Soțul a primit prin succesiune, în urma decesului fostei soții un teren intravilan. Acesta reprezinta acum moștenire și proprietari asupra ... (vezi toată discuția)