Buna! Am si eu o intrebare privind executarea silita - evacuare imobil. Ce se poate face in urmatorul caz:
Proprietarul a inchiriat spatiul unei SC X. Contractul de inchiriere a expirat, deci nu a fost prelungit. Sc X a fost somata sa evacueze spatiul. Din moment ce evacuarea nu a putut fi realizata pe cale amiabila s-a ajuns la instanta de judecata care prin incheiere pronuntata a dispus evacuarea spatiului. Acu vine intortocheala.... Executorul judecatoresc a descins la fata locului, deci in imobilul respectiv pentru a evacua SC X, dar in momentul in care a inceput executarea la fata locului se aflau 2 persoane si anume: administratorul SC X si administratorul altei SC Y. Administratorul SC X a declarat ca societatea lui nu poate fi evacuata fiindca aceasta nu mai functioneaza aici de 9 luni, si ca acum aici functioneaza aici SC Y in baza unui contract de subinchiriere.( desi conf. contract de inchiriere dintre proprietar si SC X se interzicea subinchirierea) Avand in vedere acestea executorul a declarat evacuata prin p-v SC X dar proprietarul tot n-a intrat in posesia spatiului fiindca acolo se afla SC Y. Mentionez ca SC Y nu are declarat la Reg. Comertului punct de lucru la aceasta adresa si nici alte autorizatii necesare desfasurarii activitatii. Intrebarea mea ar fi ce e de facut ? Dau in judecata SC Y? Daca SC Y incheie, intre timp, alt contract de subinchiriere cu SC Z ? .......?
plangere penala....pt y si daune pt x.......treaba cu z......nu prea merge zic eu...pt ca daca nu are contract nu poate transmite altuia....i-a dovedit executorului ca toate bunurile sunt ale lui y cu hartii? sau doar a zis?
Deci Y are un contract de subinchiriere de la X. ( nu mai spun ca e un fel de sicana fiindca societatile apartin unui tata si unui fiu). Doar ca acel contract de subinchiriere este contrar contractului de inchiriere. Si acu stau si ma gandesc ca daca introduc actiune pentru anularea contractului de subinchiriere pana se termina procesul, SC Y poate inchiria unei alte societati, asta ca o sicana juridica. In fapt SC X nu a plecat de acolo, tot ea i-si desfasoara activitatea. Ceea ce ma mira este ca executorul a crezut toate chestiile astea doar fiindca i s-a aratat un contract de subinchiriere antedatat si a precizat in p-v ca SC X este evacuata si ca acolo se afla SC Y, iar el nu are nici un titlu executoriu impotriva lui SC Y si acu o i-au de la capat cu SC Y. Ce plangere penala sa fac? Ce infractiune ar putea constitui?
pai daca administratorul societatii X nu i-a spus administratorului societatii Y despre faptul ca nu avea voie de subinchirieze si despre faptul ca termenul contractului de inchiriere expirase... atunci eu as merge pe inselaciune. Plangerea poate s-o faca oricine.
Daca administratorul societatii Y stia despre clauza si despre termen ... atunci as comunica hotararea administratorului SC Y impreuna cu o somatie ... si atunci as forta nota cu plangere penala pt. nerespectarea hotararilor judecatoresti impotriva SC Y.
Sau ordonanta presedintiala impotriva SC Y data fara citarea partilor. In 2 saptamani se rezolva.
Bineinteles ... as cere si daune interese ... contravaloarea chiriei ... daca SC Y a fost de rea -credinta.