avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum pot cere despagubirea partii mele din succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum pot cere despagubirea partii mele din succesiune

Buna ziua.
incerc sa va expun pe scurt situatia mea. Tatal meu a decedat acum 8 ani de zile, iar mama doar acum a inceput demersurile pentru succesiune. Suntem 3 frati, dintre care o sora a primit o suma de bani importanta din partea mamei, dintr-o mostenire, urmand ca ea sa renunte la partea ei din apartamentul parintilor. Din pacate acest lucru nu se va intampla, iar, cu acordul mamei si a celeilalte surori, succesiunea se va face in mod normal. Eu nu sunt de acord cu acest lucru, toate acestea facandu-se fara stirea mea. Am primit doar o citatie pentru a ma prezenta sa semnez succesiunea.
Intrebarea mea este: daca semnez, pot sa cer sa ma despagubeasca pentru partea tatalui? Daca da, ce trebuie facut?
As prefera sa nu semnez succesiunea, sau cel putin sa aman semnarea ei. Se poate?
Va multumesc anticipat si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: adriana80 , utilizator 13:29, 29 Mai 2010
Banuiesc ca citatia ati primit-o de la un birou notarial.
Acolo nu va poate obliga nimeni sa semnati nimic, iar daca nu sunteti de acord , puteti dezbate succseiune prin intermediul instantelor de judecata
De unde ati primit citatia? Banuiesc ca de la noatrul public.Este absolut necesar sa va prezentati si sa va expuneti pretentiile ca sa nu fiti considerat renuntator.Nu este obligatoriu sa fiti de acord cu aceasta, aveti la dispozitie actiunea de partaj succesoral in instanta de judecata.
Da, citatia am primit-o de la biroul notarial unde a depus mama actele pentru succesiune. De fapt mama mea a cerut sa fie trimisa citatia, deoarece am refuzat sa merg sa semnez. Acolo se mentioneaza: "neacceptarea in termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii (data decesului autorului) atrage prescriptia dreptului de acceptare, potrivit prevederilor Codului Civil art. 700".
Mai exact ce inseamna?
av.corduneanu.daniel a scris:

De unde ati primit citatia? Banuiesc ca de la noatrul public.Este absolut necesar sa va prezentati si sa va expuneti pretentiile ca sa nu fiti considerat renuntator.Nu este obligatoriu sa fiti de acord cu aceasta, aveti la dispozitie actiunea de partaj succesoral in instanta de judecata.

1. Nu este absolut necesar sa se prezinte. Daca nu se prezinta, notarul nu va dezbate succesiunea, indrumand succesorii catre instanta de judecata.

2. Nu poate fi considerat renuntator succesorul care nu se prezinta la notar. Dovada renuntarii o poate face doar declaratia expresa de renuntare, nu prezumtia notarului privind renuntarea unuia sau altuia.

3. Mentiunea din citatie privitoare la termenul de optiune este una standard. Oricum, in speta de mai sus, termenul de optiune s-a implinit cu oarece ani in urma.

4. Adresati-va instantei cu o cerere pentru stabilirea masei succesorale, a calitatii de mostenitor, a cotelor cuvenite si eventual cu o cerere de partaj. Un exemplar din cererea inregistrata la instanta, depus la notar, il va obliga pe acesta sa suspende dosarul aflat pe rolul biroului sau.

Va multumesc pentru raspunsuri. Ce presupune o cerere de partaj?Cu ea pot cere sa fiu despagubit daca

Alte discuții în legătură

Mostenire cu forta? cineva_eu cineva_eu buna seara! acum o luna tatal meu a murit,mama traieste,suntem 5 frati.ce as putea face daca eu nu doresc nici un fel de mostenire nici de pe tata,nici de pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune skoyles skoyles Fiind noua , pentru inceput vreau sa salut toti utilizatorii acestui forum si sa multumesc adminilor pentru stralucita idee de a \'\'construi\'\' acest forum ... (vezi toată discuția)
Succesiune Claudia Monica Claudia Monica Noi suntem 4 frați(2 fete și 2 băieți)..Mama noastră a decedat de 19 ani și de abia acum tatăl nostru ne-a chemat la notariat pentru deschiderea ... (vezi toată discuția)