Numele meu este, Valentin Pitu si am nevoie de un sfat, consiliere intr-o problema de ordin succesoral foarte complicata.
In urma cu 14 ani la moartea bunicii mele, datorita faptului ca cei 3 copii cu drep succesoral(mama, soara ei, fratele) nu au cazut de accord in privinta succesiuni, averea s-a impartit in mod egal , respectiv 1/3.
In cei 14 ani de la succesiune , nimeni nu a intrat cu adevarat in posesie (nu stiu care ar fi fost demersurile legale de urmat, dar aceatea nu au fost urmate) si nimeni nu are un act de propietate.
La momentul actual problema se prezinta astfel: sora mamei mele doreste se cedeze parea ei catre mama mea, ramane ceea de-a treia parte a unchiului meu.
Acum intrebarile mele ar fi:
1.Care ar fi calea legala de urmat, avand in vedere urmatoarele lucuri:
- fratele mamei, a plecat din casa parinteasca acum mai bine de 40 de ani, cand s-a casatorit.
- Mama a ramas in casa parinteasca alaturi de bunica.
- casa a fost in intregime reconstruita de catre parinti mei.
- tot ce reprezinta taxe, impozite au fost platite de parinti mei
- cheltuilelile de inmormantare au fost suportate in intregime de catre parinti mei
2.In cazul in care matusa mea cedeaza partea ei, in favoarea mamei mele , se recomanda un act de donatie( ce poate fi atacat ulterior in justitie) sau un act de vanzare- cumparare.
Va multumesc pentru ajutor!
Astept raspunsurile dumneavoastra.
La punctul 1 ar trebui sa scriu juma' de ora...
La 2.: ORICE act poate fi atacat in justitie, insa, asa cum spunea cineva tot pe acest forum, important e daca are sanse de reusita. Da, poate face donatie a drepturilor sale, sau a bunurilor mostenite dupa dezbatere... poate renunta in favoare cuiva... Sunt acte sigure, se ataca greu si se castiga si mai greu...
Pentru ca de multe ori, in acesta materie, exprimarile sunt ambigue, va intreb:
Exista un certificat de mostenitor dupa bunica in care scrie ca mostenitorii defunctei sunt x cu o cota de 1/3: y cu o cota de 1/3 si z cu o cota de 1/3?
Cand spuneti ca mostenitorii nu s-au inteles dar averea a fost impartita in cote egale...eu inteleg ca a existat o actiune in instanta.... (pentru ca numai asa se puteau rezolva lucrurile in lipsa de intelegere).
Daca exista un certificat de mostenitor, dar nu exista un act de partaj voluntar sau o hotarare judecatoreasca de partaj, atunci lucrurile se rezolva printr-o iesire din indiviziune. (fara vanzari si donatii). X ia bunul (bunurile) si plateste lui y si z o sulta (partea lor in bani).
Mostenirea
klaus 11
Buna ziua,eu am fost infiat de bunicul meu din partea tatalui si actuala lui sotie de cand aveam 2luni,bunicul mai avand un fiu si o fiica + tatal meu (este ... (vezi toată discuția)