avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce se intampla cu creditul ipotecar dupa partaj?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce se intampla cu creditul ipotecar dupa partaj?

Buna ziua!
Caut raspuns la intrebarea ce se intampla cu suma ramasa de plata dintr-un credit ipotecar, in situatia in care apartamentul cumparat prin intermediul acelui credit a fost atribuit in natura unuia dintre soti, iar celalat este titularul creditului (imprumutatul).

Instanta nu a spus nimic despre credit. Este adevarat ca nu a existat un capat de cerere separat referitor la credit.

Daca exista cineva care s-a mai confruntat cu o astfel de situatie sau un practician de drept, va rog mult sa ma ajutati.

Titularul creditului ramane in continuare debitor fata de banca?
Sau este motiv de apel?
Sau se considera ca atribuirea bunului presupune automat si transferul creditului?
Care este practica in materie?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:53, 26 Aprilie 2007
daca nici nu ati vorbit in fond nu e motiv de apel...dar daca sotul caruia i s-a atribuit nu plateste e simplu .....nici cel caruia i nu i s-a atribuit nu va plati....atunci banca vine si in baza ipotecii vinde bunul.....:P
scurt si logic.....dar poti porni o actiune noua pentru despagubiri....tu platesti bunul altuia..... poti incerca si apel...
Trebuia sa fi spus despre credit... Cum e posibil sa nu spuna nimeni nimic despre el? Pai se imparte si activul si pasivul patrimoniului comun, ca sa spun asa... Eu as introduce o actiune noua in instanta pentru impartirea acelui credit... insa nu prea cred sa scapati de el...

Cea mai simpla solutie este cea anterioara, data de colegul meu, singurul dezavantaj este ca nu veti mai putea lua credite o perioada, ca veti figura ca rau platnic pe la Biroul de Credite. Asta daca nu intervine proprietarul imobilului...
Avand in vedere practica neunitara a instantelor, nu va pot spune daca printr-o actiune separata ati reusi ceva cu acest credit... Teoretic bunurile s-au impartit echitabil conform contributiei fiecaruia, astfel incat acest credit se va imparti la fel... Asta inseamna ca, in teorie, nu puteti scapa de el de tot, ci doar il veti diminua si cealalta parte va plati si el bucatica lui.

Exemplu: bunuri comune: 2 apartamente similare ca valoare; un credit pentru unul din ele (celalalt achitat integral). Fiecare sot primeste un apartament. Cand se va imparti creditul, evident ca fiecare va plati la acest credit, indiferent cine va primi apartamentul cu pricina. Se pooate face si altfel, cu sulte la fiecare apartament, dar tot pe-aici se ajunge ca valori...

Mai mult, nu stiu daca ati avut avocat la acest partaj, insa eu, daca as fi cealalta parte, as plati o rata, apoi v-as face o notificare sa platiti ca e randul dv. Daca nu platiti va dau in judecata pentru ca, evident, imi produceti prejudicii prin neindeplinirea unor obligatii. Indiferent pe numele cui este apartamentul, acel credit este inca "un bun" comun.
De fiecare data sa va ganditi cum ar putea profita adversarul dv. de pe urma unei actiuni a dv.

Luati-va un avocat si sfatuiti-va cu el. Eu vad doar solutia cu imparteala. In practica am "impartit" un credit, insa era printre alte bunuri, nu era doar un credit de impartit. De regula cel care ramane cu casa primeste si creditul, dar depinde de situatia concreta. V-am dat mai sus un exemplu in care ar putea fi altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj locativ elyada elyada In data de 28 mai 2009 prin dijungerea capetelor de cerere dintre divort si partajul locativ,s-a dat hotararea definitiva si irevocabila pentru desfacerea ... (vezi toată discuția)
Locuinta achizitionata de fostii soti prin credit bancar Ioannaki Ioannaki Buna ziua, Intrebarea mea ar fi urmatoarea: In masa partajabila va fi introdusa doar suma de bani achitata in timpul casatoriei( avans +rate efectiv platite) ... (vezi toată discuția)
Partaj - credit bancar holiday holiday Cu ocazia partajarii bunurilor comune, dupa desfacerea casatoriei, prin hotarare judecatoreasca s-a consfiintit intelegerea partilor cu privire la atribuirea ... (vezi toată discuția)