avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Locuinta achizitionata de fostii soti prin credit ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Locuinta achizitionata de fostii soti prin credit bancar

Buna ziua,
Intrebarea mea ar fi urmatoarea:
In masa partajabila va fi introdusa doar suma de bani achitata in timpul casatoriei( avans +rate efectiv platite) sau va fi avuta in vedere intreaga valoare a imobilului( desi sotul caruia i se va atribui bunul in natura va ramane in continuare debitorul bancii)?
Multumesc anticipat pt ajutor!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 15:29, 17 Decembrie 2012
la partaj exista bunuri atat pasiv cat si activ. cumulati valoarea bunurilor, si val datoriilor. pur matematic, ce-i cu plus, ce-i cu minus si ce ramane se imparte la doi (depinde de cota stabl ca poate fi 70%-30% depinde ce s-a cerut in instanta) a, si daca exista ipoteca pe casa...e mai complicat pt ca proprietar e de fapt banca pana la terminarea ratelor
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2012
baietzika, utilizator
Ducând puțin la extrem raționamentul D-voastră pentru a fi mai ușor de înțeles, vreți să spuneți că dacă (de exemplu) valoarea apartamentului este egală cu valoarea creditului (la momentul divorțului), după cumularea matematică a celor două două valori rezultând zero... împărțit la 2 face tot zero... așa că cel caruia îi este atribuit apartamentul nu mai plătește nici o sultă, deoarece va trebui să plătească singur creditul.

Este corect ceea ce spuneți doar că în această perioadă în care prețul imobilelor a scăzut destul de mult este posibil ca valoarea apartamentului să fie egală cu cea a creditului rămas după ce ambii soți au plătit o bună parte din credit.
În acest caz, soțul căruia nu-i este atribuit apartamentul rămâne doar cu ratele date din timpul căsătoriei și nu mai primește nici o sultă...
Merci pt raspuns!
Am gasit insa practica judiciara in sensul ca - in masa partajabila - vor intra doar sumele de bani efectiv platite in timpul casatoriei, urmand ca sotul carui i se atribuie bunul imobil, sa preia si creditul bancar.
Cat despre ipoteca constituita asupra imobilului, aceasta nu schimba cu nimic calitatea de propietari a fostilor soti. Dr de proprietate asupra casei se transfera o data cu incheierea contr de v-c., si nu abia la finalizarea creditului.
Așa e.
Ipoteca este prin definiție o garanție reală imobiliară, deci nu contează cine e proprietar, acea creanță fiind garantată cu acel imobil indiferent cine este proprietarul.
Cu alte cuvinte, banca nu este interesată cine devine proprietar.
În caz de neplată a creditului, ea va executa garanția (apartamentul) indiferent dacă proprietarul este titularul creditului sau nu.

Referitor la practica judiciară, trebuie să aveți grijă deoarece „sumele plătite” pot fi partajate dacă nu reprezintă o cheltuială „comună”... iar pierderea valorii imobiliare... e destul de greu de incadrat la categoria „investiții”... ;)
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2012
Patrick_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea pe ap ipotecat nu e datorie comuna? micheller micheller Sunt in proces de partaj cu sotul. Avem de partajat un credit comun, care insa este garantat numai de mine prin ipoteca asupra apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Divort, cer ajutor ! ionutzz ionutzz buna ziua, sunt impreuna cu sotul meu de 17 ani si am luat acum 2 ani aproape niste bani din banca (de la 2 banci) si pe una am pus ipoteca pe casa.Acum sunt ... (vezi toată discuția)
Sotul divortat poate pune ipoteca, pt un credit, pe partea lui dintr-un imobil? Lyvyoo Lyvyoo Hello, As vrea sa va cer o parere in legatura cu urmatoarea speta a unor rude: Dupa 15 ani de casatorie cuplul a divortat (cam acum un an) FARA sa declanseze ... (vezi toată discuția)