avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de mana

Buna !

Am cumparat in 78 de la tatal meu un teren cu contract de vanzare cump. facut de mana (teren pe care tata il are in cartea funciara) tata a murit inainte de 89, eu platesc impozit pe el si vreau sa fac acte pe el, (mentionez ca am avut 3 frati care au murit si care au copii)
Asi putea initia o actiune in judecata pt a obtine o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare? este posibila o astfel de actiune?

Este posibila aceasta actiune mai ales ca aintervenit si uzucapiunea.
Tatal meu detine act autentic de vanzare cumparare de 71 de ani si extras de carte funciara.
Daca am face uzucapiunea atunci pe cine am chema in judecata?
Sau spuneti-mi ce ar fi mai avantajos sa facem atat din punct de vedere al timpului cat din pct de vedere financiar?
~ Conținut șters la cerere ~
? Pe cine trebuie sa chemam in judecata???
Pt uzucapiunea de scurta durata e nevoie de posesie utila, buna credinta si un just titlu, adica un act care sa provina de la un non-proprietar. Or, dvs. aveti chiar un titlu. Nu este autentic, dar aveti doua posibilitati:
- fie sa solicitati instantei o hotarare care sa tina loc de titlu autentic, pe baza contractului pe care il aveti;
- fie actiune in uzucapiune, cea de 30 de ani, fara sa invocati nici un titlu, doar posesia utila. Nu dati pe nimeni in judecata, e actiune in constatare, dar va trebui sa chemati primaria.

Eu va recomand sa mergeti cu actele la un avocat si sa hotarati de comun acord care dintre cele doua actiuni este de preferat. Eu as merge pe prima varianta.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune claudiatoma claudiatoma Buna seara Am eu nevoie de putin ajutor Bunicul meu in urma cu aproimativ 14 ani a cumpart de la cineva o bucata de pamant, fara act de vanzare cumparare, ... (vezi toată discuția)
Act cu mostenitorii fan23 fan23 am cumparat un teren cu chitanta de mana , dar din nefericire proprietarul a decedat ,acum cum pot proceda sa fac act asupra terenului. . (vezi toată discuția)
Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)