avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de mana

Buna !

Am cumparat in 78 de la tatal meu un teren cu contract de vanzare cump. facut de mana (teren pe care tata il are in cartea funciara) tata a murit inainte de 89, eu platesc impozit pe el si vreau sa fac acte pe el, (mentionez ca am avut 3 frati care au murit si care au copii)
Asi putea initia o actiune in judecata pt a obtine o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare? este posibila o astfel de actiune?

Multumes pentru raspunsul dumneavoastra.

Daca am merge pe prima varianta sa solicitatam instantei o hotarare care sa tina loc de titlu autentic, pe baza contractului pe care il avem, atunci pe cine chemam in judecata? ce probe se administreaza, cat ar dura procesul si cat ar costa ?

Imi cer scuze pentru indrazneala de a pune atatea intrebari.
Pt un raspuns exact, trebuie sa va vada un avocat actele.
Nu dati pe nimeni in judecata, doar va adresati instantei cu solicitarea de a da o hotarare care sa tina loc de titlu.
Nu ar trebui sa dureze prea mult.

Scuze pt raspunsul evaziv, dar chiar trebuie sa mergeti la un avocat. V-ati facut cat de cat o idee, acum pt mai multa precizie...
Succes!
Chitanta de mana nu este un just titlu in vederea invocarii uzucapiunii de 30 de ani.Simpla posesia, indelungata, continua, publica, sub nume de proprietar va da posibilitatea obtinerii dreptului de proprietate prin acest mod originar , acela al prescriptiei achizitive.(art.1847 din Codul civil- unind posesia dumneavoastra cu cea a tatalui, prin jonctiunea de posesii .)
Existand, insa , aceasta chitanta de mana, in temeiul art .1075 instanta de judecata poate pronunta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare.

Deci exista doua posibilitati de reglementare juridica a terenului dumneavoastra, in vederea obtinerii dreptului de proprietate.

Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune claudiatoma claudiatoma Buna seara Am eu nevoie de putin ajutor Bunicul meu in urma cu aproimativ 14 ani a cumpart de la cineva o bucata de pamant, fara act de vanzare cumparare, ... (vezi toată discuția)
Act cu mostenitorii fan23 fan23 am cumparat un teren cu chitanta de mana , dar din nefericire proprietarul a decedat ,acum cum pot proceda sa fac act asupra terenului. . (vezi toată discuția)
Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)