avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare Act de vanzare cumparare cu uzufruct viager.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare Act de vanzare cumparare cu uzufruct viager.

Buna Ziua,

Am cumparat de la o matusa un apartament cu act de vanzare cumparare, iar matusa si-a pastrat dreptul de uzufruct viager asupra imobilului.
Dupa 4 ani eu m-am casatorit iar pentru ca matusei nu ii placea de sotia mea a trebuit sa plecam de la ea cu chirie. In tot acest timp dupa ce am facut actul de vanzare cumparare cat am stat la matusa pana sa ma casatoresc eu am platit toate cheltuielile casei.
Acum matusa a deschis proces pentru a anula acest act de vanzare cumparare.
Intrebare: Acum ce sanse am pentru a nu pierde acest act, avand in vedere ca merg pe la matusa si ii fac piata din cand in cand, eu platesc cheltuielile casei iar ea acum a deschis proces pentru a anula acest act.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:50, 1 Iunie 2010
ea trebuie sa faca dovada ca nu va/ti indeplinit obligatiile contractuale ,daca le/ati respectat si aveti martori nu pierdeti insa o sa incerrc mai tarziu sa revin cu detalii
Detalii suplimentare:

Dupa casatorie ne-am schimbat (modificat numele) astfel:
inainte de casatorie aveam numele x t-y, dupa numele a devenit x-a t-y
(ex: Popescu Lucian dupa casatorie Popescu-Dumitru Lucian).
Matusa vrea sa vanda si apartamentul si sa cumpere o garsoniera, dar eu nu vreau.
Intrebare: Daca voi fi deacord sa vindem apartamenul eu si matusa, iar din pretul apartamentului ea sa isi cumpere o garsoniera pe numele ei, iar mie sa imi revina o suma de XXX bani astfel incat sa nu mai trecem pe la tribunal, procedez bine ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
clucian, utilizator
Dvs. sunteti in prezent nud proprietar.
Matusa are doar uzufructul.
Sanse sa castige procesul sunt spre zero, dar nici nu ne dati mai multe detalii despre contract, avea si vreo clauza de intretinere? daca nu, sansele matusii sunt chiar zero.

Asa ca, sfatul meu este sa stati linistit si sa nu faceti/vindeti nimic. Chiar daca v-a dat in judecata, nu va impacientati.
Dupa decesul matusii va consolidati dreptul de proprietate.

P.S. nu are nici o relevanta ca v-ati schimbat numele.
Este doar act de vanzare cumparare cu uzufruct viager. Nu este trecut in contract nimic despre intretinere !
Iar ceea ce fac eu ca ii fac piata, merg pe ea din cand in cand si platesc cheltuielile casei, sunt pentru ca astea cred ca sunt obligatiile mele.

Multumesc pentru raspuns !
Deja faceti prea mult pt o persoana care nu va merita nici macar increderea. Sunteti obligat sa platiti impozitul pt imobil si sa faceti reparatiile capitale + sa nu o deranjati pe uzufructuara in exercitarea dreptului sau.
Repet, stati linistit. Prezentati-va la termenele stabilite de instanta si va fi bine.

O seara buna in continuare!

Alte discuții în legătură

Bunica are uzufruct viager asupra unor proprietăți. se poate cumpăra acest drept? Adrian Jurca Adrian Jurca In ce conditii pot cumpara dreptul de uzufruct viager pe care il are bunica mea asupra unor proprietati? (vezi toată discuția)
Care este dreptul meu julia_30 julia_30 Buna ziua, as dori sa stiu si eu ce drepturi detin (in ce procentaj)asupra unui apartament cumparat prin contract de vanzare -cumparare impreuna cu mama mea. ... (vezi toată discuția)
Proprietate soti fara copii, mostenire Ursul000 Ursul000 Buna ziua ! Am o mătuşă mai îndepărtată care doreşte să îmi lese apartamentul numai că nu îmi poate face act de vânzare cumpărare deoarece, cică ... (vezi toată discuția)