avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DONATIE IN PROPRIETATI SAU IN BANI?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DONATIE IN PROPRIETATI SAU IN BANI?

Salutare tuturor !
Va rog lamuriti-ma in urmatoarea problema:
Suntem doi frati, iar parintii nostri, la cererea sorei mele, doresc sa ne doneze doua proprietati, mie o casa (cu conditia sa n-o vand cat sunt ei in viata sau numai cu acordul lor), iar sorei mele un teren in aceeasi zona, de o valoare aprox egala, cu dreptul de a-l vinde cand doreste. Numai ca de curind sora mea nu mai doreste sa primeasca prin donatie terenul si apoi sa-l vanda, ci vrea direct banii, pt. ca astfel sa scuteasca bani de impozite si taxe. Spuneti-mi va rog ce probleme ar putea sa apara la o viitoare succesiune in cazul in care eu primesc donatia in proprietati (casa) iar ea in bani.
In ce caz sunt taxe+imp mai mari pe tranzactii ?
1.Donatie teren + vanzare
2.Vanzare teren + donatie in bani
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2007
marco07, utilizator
Cel mai recent răspuns: marco07 , utilizator 17:09, 7 Mai 2007
atat vanzarea, cat si donatia, ca nivel de taxe, costa sensibil la fel....indiferent de modalitatea avuta in vedere, pentru ca la decesul parintilor sa nu aveti probleme, incercati ca operatiunea de impartire a bunurilor, un fel de impartire de ascendent, sa fie facuta cat mai egal...
Daca parintii doneaza terenul fiicei lor nu platesc impozit, dar va plati sora la vanzare
Daca parintii vand terenul vor plati impozit si banii vor ajunge la sora diminuati cu impozitul.
Romaneste: "tanda pe manda".

Daca dvs. nu veti putea vinde pana la decesul parintilor atunci, pentru "egalitate de tratament" si fara cheltuieli, ar fi cel mai potrivit testamentul (fiecare parinte cu testamentul lui) prin care dvs. primiti casa si sora primeste terenul. Daca bunurile sunt de valori egale totul e OK.

Daca acesta varianta nu e de acceptat pt ca sora vrea bani relativ repede, atunci cea mai buna varianta este:
- donatia casei pt dvs.
- donatia terenului pt sora. (il pastreaza, il vinde ori il vinde mai tarziu, e treaba ei).
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2007
romascanu, moderator
donatia poate fi adusa la succesiune, pe cand daca ia banii si nu se consemneaza nicaieri#-o pa si-o floare:O
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
M-am gandit si la varianta testamentului, numai ca sora mea vrea banii si asta repede. De aceea nu vrea sa primeasca prin donatie terenul si apoi sa-l vanda, pt ca dureaza si costa (taxe+imp). Sugereaza ideea de a-si primi banii 'pe incredere', fara a mai trece pe la notar. Apropos, o simpla declaratie (fara a trece pe la notar) data de ea prin care ar recunoaste ca a primit suma de bani ar avea vreo valoare in cazul in care la succesiune ar cere sa aduc casa ?
Dar daca ar primii banii prin donatie (prin notar), ar fi costuri mai mici decat daca ar vinde terenul?
Problema este ca eu am investit in renovarea casei (bazandu-ma pe intelegerea anterioara cu sora mea prin care accepta donatia in proprietati) si mai trebuie sa investesc, asa ca ma intereseaza sa se rezolve problema fara sa am grija aducerii ei la succesiune.
Inca o intrebare: daca mi-ar lasa casa prin testament tatal meu, cum credeti ca mi-ar putea fi afectata in mod negativ invesitia (daca poate fi atacat la succesiune sau chiar revocat testamentul de tatal meu) ?
Tot in legatura cu problema prezentata, vreau sa va intreb daca exista o forma de declaratie legala si care sa ma fereasca de alte neplaceri la succesiune, prin care sora mea sa renunte la dreptul ce i se cuvine din casa pusa in discutie (pe care o voi primi eu prin donatie), in cazul in care nu acepta sa primeasca terenul prin donatie si apoi sa-l vanda, ci vrea direct banii proveniti din vanzare. Multumesc anticipat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie intre rude de grad i popd_ms popd_ms Am o situatie complicata si as avea nevoie de un sfat (cel putin sa stiu de unde sa incep demersurile). Sunt impreuna cu actuala sotie de peste 10 ani si de ... (vezi toată discuția)
Cedarea in favoarea unei parti dragoflori dragoflori Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care ultimul parinte a decedat in 2005, vreau sa deschid succesiunea, mai am o singura sora si ... (vezi toată discuția)
Vanzare pamant de catre coproprietar, cu proprietar decedat Crissy13 Crissy13 Buna ziua . Mama mea doreste sa vanda un pamant la care proprietar in acte e trecut tatal meu ,decedat cu ani in urma. Ca sa vanda pamantul ,trebuie neaparat ... (vezi toată discuția)