Ce le mai trece prin cap unora! ca sa poata intabula mansarda au chemat o parte din vecini la notariat care au declarat ca cedeaza cota indiviza aferenta terasei blocului societatii ce a construit mansarda. De la OCPI mi-au spus ca nu imi afecteza cota indiviza si nici cota de teren data in folosinta. Ma intreb daca in Romania s-au schimbat notiunile de drept si a inceput cineva sa imparta cota indiviza? Daca este posibil sa imparti cota indiviza pot si eu sa inchid o parte din casa scarii?
Exista doua feluri de coproprietate pe cote-parti: comuna (obisnuita ) de ex. 2 co-proprietari detin un teren; si fortata ( perpetua) de ex. casa scarii.
Ambele presupun cote indivize, doar ca in primul caz se poate partaja ( iesire din indiviziune) in al doilea caz nu.
Totusi, in toate cazurile coproprietatea poate inceta daca unul din copartasi devine ( printr-un mod sau altul) titular al tuturor cotelor-parti. Practic, in aceasta situatie, coproprietatea se preface in proprietate exclusiva apartinand unui singur titular.
Asta in teorie.
In practica, dvs. vorbiti de acoperisul imobilului, pt care e necesara renuntarea tuturor proprietarilor, nu doar a celor de la ultimul etaj, pt ca acoperisul e bun comun tuturor. Mi se pare cam dificil ca cineva sa obtina donatia/vanzarea tuturor cotelor parti ale proprietarilor apartamentelor dintr-un bloc. Dar, cine stie...