Buna ziua!
As fi interesat sa aflu care sunt diferentele intre coproprietate fortata si perpetua si proprietate exclusiva. Este vorba despre 2 apartamente situate in acelasi bloc din mun. Bucuresti. Pentru unul exista emis Ordinul Prefectului prin care se atesta dreptul de proprietate exclusiva, pentru cel de al2-lea nu exista acest ordin, dar în contractul de vanzare cumparare apare acest termen: coproprietate fortata si perpetua.
Din punct de vedere juridic exista diferente intre cele 2?
Ma gandesc si pe.viitor daca exista avantaje sau dezavantaje unul vs celalalt.
Multumesc!
romascanu
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Diferențele ocupă o parte considerabilă dintr-un tratat de drept. Și nu cred ca vreți să învățați teoria dreptului, ci să vă rezolvați o problemă practică. Dar nu ați expus această problemă.
În plus, ar trebui văzute actele.
Așa, pe scurt, și impropriu din punct de vedere al exprimării juridice, scările de bloc, de exemplu, sunt în copropritate forțată și perpetuă - adică nu pot fi împărțite între coproprietari (starea de coproprietate se menține „forțat și perpetuu” - nu poate înceta prin partaj)
De ce? Deoarece, dacă s-ar atribui scara dintre etajele 1-2 (de ex.) unuia dintre proprietarii apartamentelor din bloc, atunci înseamnă că ceilalți (mai ales cei de la etajele superioare) ar trebui să învețe să zboare. Și cum omul nu zboară încă, iată un bun motiv pentru care scările de bloc trebuie să rămână în copropritate forțată și perpetuă. (astfel încât ele să poată fi folosite de oricare dintre coproprietari, fără a stânjeni folosința celorlalți). Scările vor urma soarta bunului principal. Adică, mai pe românește, dacă se vinde ap. X, atunci cumpărătorul dobândește și cota-parte din bunurile aflate în coproprietate forțată și perpetuă (scări, acoperiș, tevi. etc). Vânzătorul apartamentului nu-și poate păstra cota-parte din scară, acoperiș etc.
În cazul curților comune aferente unui imobil (și cred că aceasta ar fi problema dvs. - dacă ghicesc bine printre rânduri) discuția e puțin mai complicată. Fiindcă, în funcție de arhitectura locului, unele pot fi împărțite (dacă discutăm despre o curte generoasă) altele nu pot fi împărțite. (cum ar fi terenul de sub imobil).