avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... verificare apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

verificare apometre

Regia de apa trimite adrese prin care-i anunta pe locatari ca trebuie sa se prezinte pentru programare in vederea verificarii apometrelor, verificare ce se face din trei in trei ani. Au cetatenii aceasta obligatie? Trebuie sa suporte verificarea, platind tarife stiute numai de regie?
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 22:57, 7 Iunie 2007
pai au cam semnat un contract cand au acceptat apometrele.....:(
Contractul se refera la furnizarea de apa, drepturi si obligatii pentru furnizor si consumator. Verificarea apometrelor revine furnizorului, caci el trebuie sa masoare cantitatea livrata si sa intocmeasca factura. Cand cumparam ceva, cel care vinde e obligat sa dispuna de un mijloc de masurare verificat metrologic.
~ Conținut șters la cerere ~
Ce intelegeti din texttul legii? Verificarea apometrelor se suporta de locatar sau de utilizator(furnizorul de apa)?

HOTÃRÂRE Nr. 1660 din 14 decembrie 2005
privind aprobarea unor instrucţiuni de metrologie legală
EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
PUBLICATÃ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 46 din 18 ianuarie 2006


CAP. 9
Avize metrologice

ART. 21
În vederea obţinerii avizului metrologic, deţinătorul mijlocului de măsurare pentru care se solicită acest aviz trebuie să demonstreze că:
a) montarea mijlocului de măsurare a fost efectuată de operatori economici care deţin aviz valabil pentru această activitate, eliberat conform prezentelor instrucţiuni;
b) mijlocul de măsurare a fost supus şi a corespuns verificării metrologice şi este în perioada de valabilitate a acesteia.


ANEXA 3

INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALÃ
IML 3-05
TRASABILITATEA REZULTATELOR MÃSURÃRILOR EFECTUATE CU MIJLOACE DE MÃSURARE SUPUSE CONTROLULUI METROLOGIC LEGAL

ART. 4
Se supun controlului metrologic legal prin verificare metrologică mijloacele de măsurare de lucru care sunt utilizate în măsurările din domeniile de interes public prevăzute la art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare şi sunt cuprinse în Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal în vigoare, numită în continuare Lista oficială.



ART. 12
(1) Verificarea metrologică periodică se efectuează, cu o periodicitate stabilită de utilizator, în cadrul intervalului de timp specificat în Lista oficială:
a) în laboratoarele din structura sau în subordinea BRML;
b) în laboratoarele de metrologie autorizate de BRML;
c) la locul de instalare/utilizare, în cazul mijloacelor de măsurare prevăzute la art. 6 alin. (2);
d) în alte locuri decât cele prevăzute la lit. a) şi b), pentru care BRML sau laboratorul autorizat stabileşte că sunt îndeplinite condiţiile tehnice, de dotare şi de mediu prevăzute de reglementările de metrologie legală aplicabile.
(2) Prezentarea la verificarea metrologică periodică constituie obligaţia persoanelor fizice sau juridice care, în calitate de proprietar, utilizează sau încredinţează spre utilizare mijloacele de măsurare supuse controlului metrologic legal. Proprietarul suportă cheltuielile aferente verificării metrologice periodice.

CAP. 4
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 29
Nu sunt supuse controlului metrologic legal mijloacele de măsurare care nu sunt incluse în Lista oficială, precum şi mijloacele de măsurare care, deşi figurează în această listă, nu sunt utilizate în domeniile de interes public prevăzute la art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare.
Sunt administrator de bloc.Am convocat o sedinta cu toti locatarii si am cerut sa-si faca verificarea apometrelor din apartament, sau pot contacta o firma care sa se deplaseze la fata locului si intr-o zi sa le verice pe toate din bloc urmand ca locatarii sa achite contravaloarea acestei verificari separat si individual , pe loc la montare indiferent de raspunsul firmei in privinta apometrului.Au fost toti de acord cu varianta mea.Am avut urmatoarele rezultate:La un singur apartament apometrul nu functiona corect si firma l-a montat dar nu l-a sigilat si nu a dat un buletin de verificare favorabil.Locatarul a preferat sa-l inlocuiasca cu unul nou, sa dus si si-a cumparat unul apoi eu am adunat toate aceste buletine de verificare de la intreg blocul ca sa le pot depune la Regia de apa.

Alte discuții în legătură

Termen schimbare contoare apa Elidor Elidor Buna ziua/seara, Am rugamintea sa-mi oferiti informatii referitoare la schimbarea contoarelor de apa-calda si rece- daca este obligatoriu, dupa cat timp de ... (vezi toată discuția)
Obligarea proprietarilor de catre asociatie sa schimbe apometrele codrina.ama codrina.ama Buna seara, Locuiesc la bloc si ma confrunt cu o situatie careia nu stiu cum sa-i fac fata : Pentru ca in cadrul asociatiei s-au constatat diferente mari ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre larisarazvan larisarazvan Cf Lg 230/2007, contoarele de apa montate in aprtamentele blocurilor nu se supun controlului metrologic legal intrucat nu sunt destinate realizarii de masurari ... (vezi toată discuția)