avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este vechimea luata in calcul ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este vechimea luata in calcul ?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme:
1. Pentru acordarea sporului de vechime intr-o societate privata, care este vechimea luata in considerare: cea de la actualul loc de munca, unde se acorda acest spor sau toata vechimea de pe cartea de munca, indiferent daca a lucrat in alta societate pe o alta functie?
2. In urma unui control ITM, s-a impus ca masura obligatorie acordarea acestor sporuri de vechime. Ce se intampla daca angajatorul nu le acorda?Ce amenda putem risca?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:06, 2 Iunie 2010
1. Se ia in calcul vechimea totala in munca nu numai cea de la actualul angajator.
2. Prin actul de control s-a dat un termen de rezolvare a masurilor luate de ITM. Angajatorul risca o amenda care se poate repeta, asa ca mai bine ar fi sa plateasca sporurile, cu acei bani.
3. Angajatorul mai risca si un proces cu salariatii.
Se ia in calcul toata vechimea in munca pentru acordarea sporului de vechime ...
Neindeplinirea masurilor stabilite de catre ITM este sanctionata cu amenda de la 3000 lei la 10000 lei.
Angajatorul nostru (strain) sustine in continuare ca vechimea care trebuie luata in calcul e cea din interiorul firmei care acorda sporul de vechime si ca datorita faptului ca angajatii nu au inca cel putin 3 ani in societatea lui, nu are sens sa acordam aceste sporuri.Mai mult, datorita faptului ca este vorba de o firma privata, toti angajatii au primit mariri de salariu care depasesc cu mult sporurile ce ar fi putut fi acordate.
Cum poate fi convins ca nu e asa?
Pentru acordarea sporului de vechime in munca se iau in considerare INTEGRAL si perioadele lucrate anterior.
Atunci daca nu doreste acordarea acestor sporuri , poate incheia acte aditionala la c.i.m. prin care sa ses pecifice ca sporul de vechime este inclus in salariul de baza.
Pentru a demonstra faptul ca se ia in calcul pentru sporul de vechime toata perioada lucrata, indiferent de functie si de societate,ce alta baza legala in afara de ART 16, alineatul 3 din Codul Muncii ("Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca") mai pot invoca?

Alte discuții în legătură

Sporuri la salariul de baza sau includerea in acesta ? ghcar ghcar Articolul de azi \\\"Salariul si alte drepturi garantate fiecarui salariat\\\" aminteste de dreptul la spor de vechime. Am doua intrebari: 1) care este ... (vezi toată discuția)
Baza legala - sporuri ? oanaportar oanaportar Care este baza legala: - pentru sporul de ecran ( sporul de calculator ) ? - pentru sporul de conditii vatamatoare ? Sporul de ecran este un spor de ... (vezi toată discuția)
Spor vechime Lungoci Anca Lungoci Anca Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea informatie: Sporul de vechime se acorda sau nu atunci cand esti in concediu de odihna intr-o firma ... (vezi toată discuția)