Mentionez ca tatal copilului este cetatean strain si a plecat din Romania de cand avea fetita 2 ani. Acum are 7 ani. In tot acest timp nu am intentat divort pt ca nu stiu unde sa il citez, nici vorba de pensie alimentara. Daca eu doresc sa plec in afara tarii cu fetita, acest lucru este imposibil fara acordul tatalui. Cum as putea sa procedez, eventual sa divortez fara sa treaca multi ani pana la pronuntare, sau macar sa am custodia totala a copilului. Faptul ca tatal a plecat din Romania si nu a mai dat nici un semn, se cheama abandon, nu? Va multumesc anticipat pt raspuns
Formulati actiune de divort ,prin care solicitati si incredintarea minorului,aratati in actiune ca de 7 ani nu cunoasteti nimic in legatura cu sotul si cu domiciliul acestuia si solicitati citarea sa prin publicitate la un ziar de mare tiraj si prin publicitate la usa instantei.
In momentul in care veti avea definitiva hotararea de divort,care include si capatul de cerere ,privind incredintarea minorului,cu aceasta hotarare definitiva si irevocabila,veti putea sa iesiti cu copilul in afara tarii
Pentru a obtine citarea paratului prin publicitate va trebui sa faceti dovada ca ati efectuat demersuri pentru a afla domiciliul cetateanului strain.
Adresati-va cu o astfel de cerere ambasadei din Romania a statului al carui cetatean este sotul dvs.
Cu raspunsul primit va prezentati in instanta si solicitati citarea fie la domiciliul persoanei daca a fost gasit fie prin publicitate daca nu a fost gasit.
Pentru situatia ipotetica in care domiciliul sotului nu va putea fi identificat prin intermediul ambasadei, divortul si incredintarea minorului se vor desfasura relativ usor si rapid. Succes!