avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Avem un apartament mostenit de la tata, sintem 3 surori si mama vitrega care venim lca succesiune.Stim ca mama vitrega mosteneste 1/2 + 1/4, iar noi restul. Intrebarea mea este 1/4 care revine mamei vitrege ce statut juridic are? Este drept de folosinta pina la moarte?Si ce se intimpla dupa aceea, in situatia in care in proces este obligata sa ne plateasca sulta sa ramina in apartament?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:00, 1 Iunie 2010
cota de 1/4 reprezinta un drept de proprietate recunoscut de lege din cota care intra in masa succesorala. drept de folosinta are pentru cota de 5/8 din imobil. in cazul iesirii din indiviziune exista si posibilitatea platii unei sulte de catre mostenitorul care are cota cea mai mare catre ceilalti comostenitori pentru a se evita "farimitarea" bunului si dreapta despagubire a acestora.
~ Conținut șters la cerere ~
buna ziua.
inteleg ca este vorba de mama vitrega.
astfel, cota de 1/2 + 1/4 din imobil i se cuvine doar in situatia in care imobilul a fost cumparat de soti , impreuna.
daca imobilul insa reprezinta un bun propriu al defunctului, sotia supravietuitoare are dreptul doar la 1/4 din masa succesorala.
in cazul partajului succesoral si a iesirii din indiviziune se poate atribui imobilul unuia dintre succesori , cu obligatia acestuia de a plati sulta corespunzatoare catre ceilalti succesori .
sulta trebuie platita intr-un termen stabilit de catre instanta .
daca succesorul caruia i s-a atribuit imobilul nu plateste sulta in termenul fixat, imobilul poate fi atribuit unui alt succesor .
sotul supravietuitior are un drept de abitatie, de un an de zile , de la data decesului defunctului . ( daca nu detine un alt imobil in proprietate ) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune kichy kichy buna ziua.tatal meu a decedat acum 2 ani.mai are 2 copii din prima casatorie,deci cu mine 3.mama mea a dobandit in timpul casniciei un apartament cu 3 camere ... (vezi toată discuția)
Succesiune monica_g monica_g Suntem in urmatoarea situatie: -sotul decedat , avind copii dintr-o casatorie anterioara. In cazul succesiunii , copii au dreptul la cota parte din imobil , ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preempţiune al soţului supravieţuitor kanai kanai Ziua bună. Situaţia pe scurt este următoarea: proces de succesiune, 2 moştenitori (soţia supravieţuitoare şi fiica din altă căsătorie a defunctului). ... (vezi toată discuția)