avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Beneficiar al unei pensii anticipate, am realizat ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Beneficiar al unei pensii anticipate, am realizat venituri din alte activitati independente

As avea o intrebare legata de o situatie in care se afala mama mea. Ea este pensionata anticipat din anul 2007 si de curand am primit o adresa de la CNPAS cum ca in anul 2008 a realizat un venit din alte activitati de 48 lei si i se cere sa prezinte o declaratie din care sa rezulte defalcarea pe fiecare luna a veniturilor incasate din alte activitati. eu sunt vinovata de situatia aceasta pentru ca in anul 2008 am incheiat pe numele mamei un contract de agent cu o firma de asigurari pentru care am incheiat vreo 2 RCA-uri in tot anul si astfel s-a realizat acest venit de 48 lei, fara sa stiu ca in situatia ei de beneficiar de pensie anticipata nu are voie sa realizeze venituri de nici un fel. Ma poate ajuta cineva sa-mi zica ce e de facut in situatia asta sau care va fi sanctiunea, ca am citit si Legea pensiilor si nu reusesc sa gasesc un raspuns ce sa fac mai departe. Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:54, 3 Iunie 2010
1. Potrivit dispozitiilor art.92 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art.5 alin.(1) pct.I si II din lege, respectiv, desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, este functionar public, este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, sau este membru cooperator intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
2. In concluzie, se poate cumula nelimitat pensia anticipata partiala cu orice alte venituri realizate, in afara celor obtinute in una din situatiile anterior mentionate.
3. Deci daca acele venituri nu provin in baza unui contract individual de munca nu i se poate suspenda pensia.
4. ATENTIE! Acel contract cu firma de asigurari sa nu fie un contract individual de munca.Poate fi un contract de prestari servicii, de colaborare...
5.Luati legatura si cu Casa de Pensii sa va spuna clar despre ce este vorba.
Contractul incheiat cu firma de asigurari nu era de munca, este un contract de mandat (agent), adica un fel de contract de colaborare in baza carora obtineam un procent la asigurarile incheiate si mi se retinea un impozit de 16%. CNPAS a aflat de acest venit de 48 lei din cursul anului 2008 din baza de date ANAF (in 2009 am depus declaratia de venituri pt. 2008). Multumesc pentru raspuns si ramane sa iau legatura cu Casa Judeteana de Pensii pentru a-i lamuri asupra sursei venitului.
Mergeti la Casa de Pensii si cu acel contract si spuneti ca nu face parte din Legea 19/2000, art.92(1), lit.b) si art.5 alin.(1) pct.I si II.
Am sa merg la Casa de Pensii cu adeverinta fiscala din 2008 eliberata de firma de asigurari si sper ca voi obtine si contractul de agent (nu prea e de gasit in acest moment) si am sa fac adresa scrisa catre ei ca sa o justific pe mama pt acest venit.
Se pare ca, Casa de Pensii Tulcea s-a pus pe controlat baza de date ANAF pentru a vedea ce pensionar anticipat a realizat venituri in 2008-2009 pt ca alta cunostinta de a mea s-a trezit cu sesisare de CNPAS dar pentru ca a realizat venituri ca PFA din pescuit in 2009. Nu cunosc conditiile PFA-urilor dar tinand cont ca nu are contract de munca, nu e functionar public si celelate 2 situatii anterios mentionate nu ar trebui sa fie o problema, nu? si desi a fost la Casa de Pensii si le-a explicat sursa veniturilor, cei de acoolo l-au anuntat ca ii vor retrage pensia sau ceva de genul acesta. E normal ?
1. Cei de la ANAF ar trebuie sa scrie si sursa veniturilor (chirii, PFA, prestari servicii etc.).
2. Nici veniturile din PFA nu sunt interzise celor pensionati anticipat. Daca primeste de la Casa de Pensii care trebuie sa restituie pensia sa o conteste imediat pentru ca altfel ii ia din pensie, lunar, pana se stinge debitul.

Alte discuții în legătură

Ajutor declaratii pt. cenzori si administratori ( sa) la cjpensii oti oti Buna ziua Am urmatoarea situatie : Persoanele care au calitatea de administratori si cenzori la un SA se regasesc si in situatiile prevazute la art.5 ... (vezi toată discuția)
Pfa - impozit retinere la sursa Lori47 Lori47 Un SRL a incheiat un contract de mandat comercial cu o persoana fizica autorizata. Acest PFA desfasoara si alte tipuri activitati. Pentru acest serviciu la ... (vezi toată discuția)
Obligatii plati taxe contract agent asigurari ionut_m36 ionut_m36 Buna ziua, Am incheiat cu o societate de asigurare un contract de agent. Din cate stiu este asimililat unui contract de mandat. Pana in iunie 2010 mi se ... (vezi toată discuția)