avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

:(Salutare tuturor,am o problema si imi este frica sa iau o decizie, sunt din Rep. Moldova, si sunt casatorita in Ro. de 1 an cu cetatean romin, si locuim in germaia. avem impreuna o minunata fetita in varsta de 8 luni, numai ca intre noi lucrurile nu sunt chiar roz si chiar am ajuns la discutii de divort amenintandu-ma ca orice s-ar intampla eu copilul nu-l voi obtine. stiu ca vrea doar sa ma sperie intrun fel, dar imi este frica in caz de divort ca instanta va decide sai lase lui copilul, deoarece are un servicis,are o casa, este mai in virsta decit mine. Eu nu am servici deoarece fetita e inca mica, nu am o casa proprie...dupa ce criterii stabileste instanta cui ramine copilul? nu vreau sa-l pierd...ar insemna sa-mi pierd viata, e ce am mai scump pe lume. As putea initia divortul in Germania cu toate ca suntem casatoriti in Ro?
Va multumesc anticipat pentru timpul si bunatatea car:(( o aco:((d:((ti problemei mele

Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 18:51, 1 Iunie 2010
dupa ce criterii stabileste instanta cui ramine copilul?


In functie de probatoriul administrat in cauza (inscrisuri,martori,interogatoriu,ancheta sociala) si tinand seama de conditiile oferite de fiecare dintre parinti pentru cresterea si educarea copilului,instanta va decide caruia dintre parinti ii va incredinta minorul.
in cazul dvs.avand in vedere varsta foarte frageda a fetitei,aveti mari sanse ca aceasta sa va fi fie incredintata.
Actiunea de divort se depune la instanta din România unde soţii au avut ultimul domiciliu comun. Dacă nu au avut un domiciliu comun, la ultimul domiciliu al reclamantului sau al pârâtului, la alegere, însă din România.
Întrucât copilul are doar 8 luni, este puţin probabil ca vreo instanţă să-l ia de la mamă şi să-l încredinţeze tatălui.
Dacă încă îl alăptaţi, nici într-un caz nu-i va fi încredinţat tatălui.
In primul rand legea aplicabila divortului in ceea ce va priveste este legea romana, astfel acesta nu poate avea loc decat in tara.
Apoi, trebuie sa stiti ca instanta are in vedere la incredintarea minorei interesul acesteia.Criteriile sunt:-varsta minorului, posibilitatea parintelui de a oferi conditii optime de crestere si educare acestuia ( materiale si morale), conditiile locative, relatia afectiva stabilita intre parinte si minor, etc.
Drept urmare, in situatia in care veti ajunge totusi in situatia divortului va fi necesar sa probati ca la cresterea si educarea minorei puteti fi ajutata pana la gasirea unui serviciu de familia dvs., avand in vedere ca nu aveti nici casa si nici serviciu.
Probe:inscrisuri, martori, ancheta sociala, interogatoriu pe capatul de cerere privind incredintarea minorului.
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Potrivit art 22 din Legea 105/1992: Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.

At.20-Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.


Ar fi de preferat sa introduceti actiune de divort in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face i0nela i0nela am un copil dintro relatie de concubinaj, tatal la recunoscut , la 2 luni dupa nastere tatal a plecat in strainatate suna intreba de copil trimetea bani sa il ... (vezi toată discuția)
Divort samiras samiras buna a m sa fiu scurta si la subiect o persoana straina casatorita cu o persoana de cetatenie romana ,cum poate inainta divort avind in vedere ca nu locuiesc ... (vezi toată discuția)
Demersuri in vederea obtinerii divortului cetatean roman-cetatean egiptean egyptia33 egyptia33 buna ziua, as dori foarte mult sa stiu care ar fi demersurile unui divort intre un cetatean roman si un cetatean egiptean,casatoria este in rit islamic insa ... (vezi toată discuția)