Suntem trei frati. Parintii nostri au avut un apartament de doua camere confort 1 decomandat, proprietate personala. In anul 2002 parintii au donat cu act de vanzare cumparare jumatate din apartamentul mentionat celui mai mic dintre frati.
La o saptamana (pe 5 noiembrie 2002) tatal a decedat. Dupa aceasta data mama a beneficiat de pensie de urmas din care si-a platit singura intretinerea si s-a intretinut si pe dansa. In aceasta perioada am vizitat-o si eu ajutand-o cand i-a fost greu.
Fratele mic a locuit cu mama noastra in acest apartament pana la data de 4 ianuarie 2009 cand aceasta a decedat.
Din motive financiare nu am facut succesiunea pana in acest moment.
Eu si fratele mai mic(cel care are si jumatatea din apartament) dorim sa vindem acest apartament. Si cel mare este de acord dar impune un pret mult mai mare decat valoarea reala a pietii si spune ca nu este nici o graba chir daca se vinde peste 5 sau 10 ani.
Ce putem sa facem noi, ceilalti doi daca deja a trecut un an si cinci luni de la moartea mamei si nu am facut succesiunea, cel mare nefiind de acord cu vinderea apartamentului decat in conditiile si cotele parte impuse de el.
Detaliind, fratele cel mare a ridicat drepturile de inmormantare de la primarie si casa de pensii atat la tata cat si la mama. De aceea el vrea sa faca cote separate dupa bunul lui plac spunand ca el a platit inmormantarile.
Mai spun ca fratele cel mic care are jumatatea de apartament si toate bunurile incluse in acesta a participat la inmormantarea mamei cu suma de 800 ron.
Fratele cel mare vrea sa ma excluda de la mostenire fiindca eu nu am pus bani. (nu am facut acest lucru intrucat am crezut ca este datoria fratelui cel mic care a beneficiat de jumatate din apartament plus toate bunurile din intregul apartament).
Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?
va sfatuiesc sa dezbateti succesiunea, fie pe cale notariala, fie pe cale de instanta.
ulterior fratele care detine o cota de 1/2 sa solicite atribuirea imobilului in lotul sau, cu plata de sulta catre ceilalti coproprietari.
Ca sa puteti vinde, trebuie sa dezbateti succesiunea, apoi puteti sa va ganditi cum si cand vindeti.
Cheltuielile de inmormantare nu au relevanta in dezbaterea succesiunii, le plateste cine are bani si doreste sa faca asta.
Daca va intelegeti toti amiabil puteti merge la notar, daca nu va intelegeti apelati la instanta.
Dar grabiti-va ca daca depasiti 2 ani platiti si impozit.
In primul rand nu exista donatie prin act de vanzare cumparare. Ati incurcat putin notiunile juridice. Ce fel de act au incheiat parintii act de donatie sau un act de vanzare cumparare? Daca s-a incheiat o donatie atunci aceasta poate fi atacata, donatia fiind un act revocabil. Daca s-a incheiat un act de vanzare cumparare, atunci in momentul de fata fratele dvs. detine jumatate din imobil.
La dezbaterea succesiunii se va imparti celalata parte de 50% ramasa intre voi trei adica in trei parti egale, fratele cel mic venind si el la mostenire.
Sfatul meu ar fi acela de a dezbate mostenirea pe cale amiabila, la notar, fiind vorba de o mostenire legala, cotele in aceasta situatie fiind destul de clar stabilite.
Fratele dvs. mai mic, detinand 50% din imobil, la care i se va adauga cota parte din mostenire, poate ramane cu apartamentul, urmanad a va plati sulta (partea din mostenire care vi se cuvine dvs. si celuilalt frate).