avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se pot adauga anii lucrati in Romania celor lucrati in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se pot adauga anii lucrati in Romania celor lucrati in strainatate?

Am lucrat inRomania intre 1965 si 1971. In total 6 ani cu carnet munca. Am plecat din tara iar in strainatate, unde acum am domiciliul, am lucrat 18 ani apoi firma a inchis si la varsta de 48 de ani nu am mai gasit nici o angajare, caci aici asta a fost si este problema din totdeauna. Nu s-a gasit de lucru pentru cei tineri, ce sa mai spunem de cei peste 45 de ani.
Fiind la varsta pensiei acum, am o pensie de vechime minima pentru cei 18 ani lucrati aici.
Intreb, oare cei sase ani lucrati in Romania nu se pot adauga ca vechime celor 18 lucrati aici? Care sunt demersurile? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:50, 30 Octombrie 2010
@lael

Da, anul acesta Romania va incheia si cu statul israelian conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale. Stagiile realizate in Romania vor fi avute in vedere la deschiderea drepturilor de pensie in Israel.

1.Daca Romania ar trebui sa acorde pensie unui cetatean care a contribuit la sistemul de pensii din strainatate , unde contributiile sunt mai mari , nu ar fi aceasta conventie de reciprocitate impovaratoare ? (de asemeni si pentru celalalt stat care nu a incasat contributiile dar trebuie sa plateasca si ma gandesc ca nu ar putea acorda o pensie de 200 Euro in Italia unei persoane care a cotizat mai toata viata in Romania dar care acum traieste in Italia , pensia ar trebui sa corespunda necesitatilor de acolo )

2. Am lucrat o perioada in strainatate dar la finalul perioadei am facut cerere de restituire a cotizatiei (acolo acest lucru este posibil ).Nu stiam atunci ca ar putea sa-mi fie folositor . Totusi sunt ani in care eu am lucrat . As putea sa mai fac ceva , eventual sa restitui suma ?


Poate nu am inteles eu bine cum functioneaza aceasta conventie .


.
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
Iael, utilizator
1. N-ati citit cu atentie ce-am scris mai sus. In vederea deschiderii drepturilor de pensie se recunosc reciproc stagiile de cotizare pentru care s-au achitat contributiile de asigurari sociale, conform art. 8 din Legea nr. 19/2000.

Adica daca ati lucrat in Israel 10 ani (exemplu ipotetic), statul roman va avea in vedere acesti ani numai ca perioada pe care o va adauga perioadei lucrate in Romania. Nu conteaza ce contributii s-au achitat statului israelian, intrucat veniturile realizate in alta tara nu sunt avute in vedere la stabilirea pensiei in Romania.

2. Daca ati solicitat si vi s-au restituit contributiile, perioada lucrata in Israel nu va fi avuta in vedere la stabilirea drepturilor de pensie in Romania. Nu stiu daca puteti sa restituiti contributiile statului israelian.

Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua.

Sotia mea lucreaza in conditii legale din 2006 in Italia.Inteleg ca perioada aceasta va fi luata in considerare de statul roman,la stabilirea drepturilor de pensie,gresesc?In aceste conditii,mai este avantajoasa (sau mai bine zis mai are sens ) incheierea unui contract cu Casa de pensii si,implicit,plata retroactiva a contributiei ? Intreb asta pentru ca mi-au atras atentia prevederile ordonantei de urgenta adoptata de guvern joi 28 octombrie a.c.
Statul italian va acorda pensie pt perioada in care sotia mea a muncit acolo?Daca da,banuiesc ca trebuie indeplinit un stagiu minim de cotizare,care este acesta? Cum va trebui sa procedam?

Va multumesc.


teodon a scris:

Sotia mea lucreaza in conditii legale din 2006 in Italia.Inteleg ca perioada aceasta va fi luata in considerare de statul roman,la stabilirea drepturilor de pensie,gresesc?

Nu, nu gresiti, perioada lucrata de sotia dvs. in Italia si pentru care s-au platit contributiile obligatorii constituie stagiu de cotizare si in Romania.

teodon a scris:
In aceste conditii,mai este avantajoasa (sau mai bine zis mai are sens ) incheierea unui contract cu Casa de pensii si,implicit,plata retroactiva a contributiei ? Intreb asta pentru ca mi-au atras atentia prevederile ordonantei de urgenta adoptata de guvern joi 28 octombrie a.c.

Eu zic ca da. Accesati link-ul de mai jos si cititi toata discutia, o intrebare asemanatoare a fost postata de catre o persoana care lucreaza in Italia si care a incheiat si contract de asigurare sociala in Romania.
www.avocatnet.ro/content/for...

teodon a scris:
Statul italian va acorda pensie pt perioada in care sotia mea a muncit acolo? Daca da,banuiesc ca trebuie indeplinit un stagiu minim de cotizare,care este acesta? Cum va trebui sa procedam?

Daca indeplineste conditiile prevazute de legislatia italiana, sotia dvs. va beneficia de pensie si din partea statului italian. Procedura am scris-o pe prima pagina a acestui topic: urmeaza sa se adreseze casei de pensii de care apartine in Italia si sa completeze formularele europene. Schimbul de formulare se va face intre state, prin Instituto Nazionale Previdenza Sociale (Italia) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (Romania).

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara de urmas luap2402 luap2402 buna ziua,as dori sa stiu daca o persoana poate beneficia de pensie si din partea altui stat acolo unde a muncit(legal) .spre exemplu,tatal meu a muncit 3 ani ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara - italia luciano39ok luciano39ok lucrez in italia ,am cotizat si in romania la sistemul de pensii,vreau sa stiu daca se cumuleaza perioada din tara cu ceea de aici ce trebuie sa fac ,daca ... (vezi toată discuția)
Pensionare marianacostantino marianacostantino sunt nascut an 1954 02 16 am lucrat an rulmentu bv 28 ani gr 2a si armata 1an jumate plus 2 ani am platit vechime an munca de 4 ani lucrez an italia am depus ... (vezi toată discuția)