avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

bunica mea a murit anul acesta la care a avut doua fiice.una este vie si cealalta(mama mea)este moarta.As vrea sa stiu cum as putea proceda sa dezbat mostenirea,avand in vedere ca matusa mea are actele si nu este de acord.Si in cazul cand as putea ce ar trebui sa fac.

Cel mai recent răspuns: valtraudi , utilizator 11:23, 2 Iunie 2010
Dvs. va veti adresa unui notar pentru a incerca dezbaterea mostenirii pe cale amiabila. Acesta va va intreba, cu siguranta, daca mai exista in afara de dvs. si alti mostenitori si va va solicita actele in baza carora se va dezbate mostenirea.
Matusa dvs. va fi instiintata la domiciliu cu privire la acest lucru, solicitandu-i-se prezenta in fata notarului public.
Dumneaei nu are dreptul de a retine actele de proprietate, intrucat nu este unic mostenitor, neavand nici o baza legala sa refuze prezentarea acestora in fata unui notar.
Daca nu se va ajunge la posibilitatea de a dezbate mostenirea pe cale amiabila in fata unui notar, atunci va trebui sa va adresati instantei de judecata.
Chiar daca nu e de acord matusa, puteti dezbate succesiunea in instanta.
Deocamdata mergeti la un notar din circumscriptia domiciliului defunctei si dati o declaratie de acceptare a succesiunii.
Notarul o sa o cheme si pe matusa la dezbaterea succesiunii, daca nu vrea sa se prezinte, ramane calea instantei.
Trebuie sa dati declaratia de acceptare in termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii ( data decesului) si e recomandabil sa dezbateti succesiunea in termen de 2 ani ca sa nu platiti impozit.
Sfatul dat de adutescu este foarte bun.
La randul meu va sfatuiesc sa mergeti la un notar public si sa dati o declaratie de acceptare a succesiunii.
Termenul, asa cum s-a aratat, este 6 luni de la data la care s-a deschis succesiunea.
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca dvs veniti la mostenirea bunicii prin reprezentare, respectiv urcati in locul mamei dvs pentru a culege mostenirea de pe urma bunicii dvs.
In situatia in care nu reusiti sa ajungeti la o intelegere cu matusa, trebuie sa va adresati instantei de judecata.
Av. Mihai Vaduva
multumesc pentru raspunsuri.asa am sa fac

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie de acceptare mostenitor minor tinaa tinaa buna ziua. va rog sa ma indrumati cum sa procedez . doresc sa accept mostenirea ce se cuvine fiului meu minor in urma decesului bunicii. precizez ca tatal ... (vezi toată discuția)
Acceptarea succesiunii Lukkkas Lukkkas Stimate d-ne/domni In urma cu 4 luni bunica mea a decedat lasand in urma o casa. Mostenitorii ar fi fica acesteia (sora mamei) respectiv eu si fratele meu ... (vezi toată discuția)
Mostenire Amalia_diva Amalia_diva Am o intrebare legata de o succesiune. In anul 2011 a decedat bunica mea. Bunicul meu a decedat cu multi ani in urma si nu s-a facut succesiunea.Bunicii ... (vezi toată discuția)